VAŠINGTON

Pompeo u problemima: Predsjednici odbora zastupničkog doma tvrde da zastrašuje svjedoke

Majk Pompeo. Agencije

Al. Ti. / Avaz.ba

1.10.2019

Čelnici tri odbora Zastupničkog doma optužili su danas američkog državnog sekretara Majka Pompea (Mike Pompeo) za zastrašivanje svjedoka, a što je protuzakonito i "dokaz je ometanja" procesa.

Pompeo je oštro optužio demokrate za maltretiranje i zastrašivanje zbog pokušaja Zastupničkog doma da u sklopu istrage u svrhu opoziva predsjednika Donalda Trampa (Trump) pribavi iskaze petero sadašnjih i bivših dužnosnika Stejt Departmenta.

Zastupnički dom, u kojem većinu drže demokrati, želi utvrditi da je Tramp od Ukrajine tražio da istraži njegova političkog suparnika, mogućeg demokratskog kandidata za predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden).

Zastupnici Elijot Engel (Eliot), Adam Šif (Schiff) i Elijah Kamings (Cummings), koji predsjedaju odborima za vanjske, odnosno obavještajne poslove te odborom za reforme i nadzor, reagirali su na Pompeovu izjavu.

Pompeo će biti "svjedok" u istrazi u svrhu opoziva ako se pokažu istinitima navodi da je u julu bio prisutan kada je Tramp razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

- Bilo koji pokušaj zastrašivanja svjedoka ili sprečavanja da govore pred Kongresom - uključivo zaposlenike Stejt Departmenta — nelegalan je i bit će dokaz opstruiranja istrage u svrhu opoziva", navodi se u njihovoj izjavi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.