AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR

Pompeo: Putin ne bi napao Ukrajinu da je Trump predsjednik

Za našeg mandata Putin nije napao Europu ili Ukrajinu, kazao je Pompeo

Pompeo: Putin se nije promijenio. AP

D. H. / Index.hr

4.2.2023

Bivši američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) rekao je jutros u intervjuu za BBC kako Putin ne bi napao Ukrajinu da je Donald Tramp (Trump) još uvijek predsjednik, piše The Guardian.


Odvraćanje protivnika

- Znamo kako odvratiti naše protivnike. Iskreno, Trumpova administracija je to i napravila. Za našeg mandata Putin nije napao Europu ili Ukrajinu. Da, radi se o ničim izazvanim napadom na Europu. Za to je isključivo odgovoran Putin. Ali te se stvari ne događaju u vakuumu - kazao je Pompeo.


"Vladimir Putin je uvijek želio veću Rusiju"

"Neprijatelji odlučuju kada će napasti. Vladimir Putin je uvijek želio veću Rusiju. Otići će u grob želeći veliku Rusiju. Evo nekih činjenica, Putin je 2014., za vrijeme Obame, zauzeo petinu Ukrajine. Zatim četiri godine nije uzeo ni centimetra; borio se duž Donbasa, ali nije pokrenuo invaziju", dodao je.

"Kada smo otišli, opet je krenuo u akciju. To je nedvojbeno, to su činjenice. Možete raspravljati je li to stvar slučajnosti, ali Putin se nije promijenio u tom periodu. Njegove namjere su bile iste. Ono što se promijenilo je njegova percepcija rizika, a to se mijenja ovisno o predsjedniku", zaključio je Pompeo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.