NAPAD 3. JANUARA 2020.

Raisi: Ako se Trampu ne bude sudilo za antentat na generala Sulejmanija, osvetit ćemo se

Iran je u nedjelju pismom pozvao Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija da pozove na odgovornost SAD i Izrael, državu za koju Teheran također tvrdi da stoji iza atentat

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi i bivši predsjednik SAD Donald Tramp. Agencije

N. Aj.

3.1.2022

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi najavio je osvetu za američki atentat na iranskog generala Kasema Sulejmanija prije dvije godine.

I to ukoliko za taj atentat sudski ne bude odgovarao bivši američki predsjednik Donald Tramp (Trump), prenosi Tportal.

Iran i njegovi saveznici u Iraku odaju počast Sulejmaniju, zapovjedniku elitne jedinice Al-Kuds, generalu koji je i prije smrti imao kultni status u iranskom društvu.

Sulejmani je ubijen 3. januara 2020. u napadu dronom u blizini bagdadskog aerodroma, na naredbu tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trampa.

- Ako se Trampu i bivšem državnom sekretaru Majku Pompeu (Mike) neće suditi na nepristranom sudu za kriminalni čin ubistva generala Sulejmanija, muslimani će osvetiti svog mučenika - rekao je Raisi.

Iran je u nedjelju pismom pozvao Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija da pozove na odgovornost SAD i Izrael, državu za koju Teheran također tvrdi da stoji iza atentata.

Dan nakon ubistva SAD je UN-u rekao da je taj čin bio samoodbrana i da će preduzeti dodatne akcije na Bliskom istoku da zaštiti američke interese "ako će to biti potrebno".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.