VAŠINGTON

Iz Bijele kuće izričiti: Odluka o opozivu Donalda Trampa je neustavna

Donald Tramp. AFP

Al. Ti. / Avaz.ba

9.10.2019

Bijela kuća je izdala saopćenje u kojem je odbacila jučer, kako je navedeno "neustavnu" istragu o opozivu  američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) i poručila da odbija sarađivati u istrazi, koju su demokrati pokrenuli u Zastupničkom domu Kongresa SAD-a, o kojoj se nije glasalo u tom domu. 

Pismo na osam stranica, kojeg je potpisao odvjetnik Bijele kuće Pat Čipalone (Cipollone), poslano je predsjednici Zastupničkog doma Kongresa SAD-a, demokratkinji Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) te demokratskim predsjednicima odbora za obavještajne službe, vanjske poslove i nadzor.

Pelosi tvrdi da je istraga o opozivu ustavna i da u ovom trenutku nije potrebno glasanje Zastupničkog doma Kongresa SAD-a.

Bijela kuća tvrdi da su u sve tri istrage o opozivu u američkoj historiji - protiv predsjednika Endrjua Džonsona (Andrew Johnson), Ričarda Niksona (Richard Nixon) i Bila Klintona (Billa Clintona), uključeni glasovi Zastupničkog doma te da bi to trebalo poslužiti kao presedan za opoziv predsjednika Donalda Trampa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.