ZASJEDANJE

Vijeće sigurnosti UN-a danas o Siriji

Raspravu je zatražilo pet evropskih zemalja, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Belgija i Poljska

Vijeće sigurnosti UN. AFP

I. K. / Avaz.ba

10.10.2019

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda razgovarat će danas o situaciji u Siriji iza zatvorenih vrata, naveli su neimenovani diplomati, nakon što je Turska pokrenula vojnu operaciju protiv kurdskih boraca na sjeveroistoku Sirije. 

Raspravu 15 članica Vijeća sigurnosti o situaciji u Siriji zatražilo je pet evropskih zemalja, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Belgija i Poljska, pišu svjetske agencije.

Podsjetimo, cilj turske ofanzive je eliminacija koridora terora uz južnu tursku granicu, objavio je jučer predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan). 

Kako tvrdi, svrha operacije je "Izvor mira" eliminacija prijetnje od kurdskih Jedinica narodne zaštite - YPG i pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant - ISIL, kao i omogućavanje povratka sirijskih izbjeglica iz Turske nakon uspostavljanja "sigurne zone" na tom području. 


- Naša misija je sprečavanje stvaranja koridora terora uz našu južnu granicu te uspostavljanje mira na tom području - napisao je turski lider na svom Twitter profilu. 

Očuvat ćemo teritorijalni integritet Sirije i osloboditi lokalne zajednice od terorista - poručio je on. 

Podsjetimo, ofanziva je počela zračnim napadima, uslijedila je artiljerijska paljba, nakon što su eksplozije pogodile grad Ras al Ain na sjeveroistoku Sirije.

Sirijske demokratske snage - SDF, predvođene Kurdima, objavile su kako su turski ratni avioni pogodili njihovu regiju i civilna područja, što je izazvalo ogromnu paniku među ljudima. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.