LJEPOTA KAO PROKLETSTVO

Iranska misica strahuje za život: Silovat će me i prebiti!

Nigerijku su osudili na kamenovanje, a Ukrajinku okrutno ubili na cesti

Bahareg Zara Bahari: Iranska ljepotica. Facebook

Avaz.ba

30.10.2019

Ljepotica Bahareh Zare Bahari u agoniji je već dvije sedmice. Iranska missica zarobljena je na Međunarodnom aerodromu Manila. Iranka preklinje za azil, jer se boji za svoj život ako se vrati u Teheran. 

Da podsjetimo, Bahareh je predstavljala Iran na izboru za Miss Intercontinental u Manili, a na aerodromu je zadržana nakon što se našla na Interpolovoj potjernici.

Nisam napravila nikakav zločin

Filipinci je tretiraju kao bjegunku i tvrde da je tražena zbog napada, odbili su joj ulazak u zemlju kad se 17. oktobra pokušala vratiti iz Dubaija. Otad je zatvorena u putničkoj sobi na terminalu 3 i tamo je već dvije sedmice. Psihički je, kaže, veoma loše. 

Inače, Zare Bahari na Filipinima živi već pet godina, otišla je tamo da studira stomatologiju i na studentsku vizu ušla je u zemlju. Bahari vjeruje da je na Interpolovoj potjernici zbog iranske vlade, koja pokušava ušutkati nju i njena politička stajališta. Bahari je, naime, na izboru ljepote 2018. na pozornici stajala držeći fotografiju princa Reze Pahlavija, čija je porodica 1979. svrgnuta s trona u Iranskoj revoluciji. Pahlavi otad živi u Sjedinjenim Američkim Državama i urgira na promjenu sadašnjeg režima u Iranu.

Zare Bahari izjavila je da je pokušala biti glas ljudi svoje zemlje te tvrdi da nije počinila nikakve zločine ni u Iranu ni na Filipinima.

- Nisam napravila nikakav zločin u Iranu, a nisam ni ovdje. Šest godina ovdje živim bez ikakvog problema. Ako me deportiraju, suočit ću se s dugom zatvorskom kaznom, dugom minimalno 25 godina. Silovat će me i tući u iranskom zatvoru, tamo je to vrlo često - zavapila je Bahari putem videa koji je objavila na Facebooku.

Dodala je da se boji za svoj život i da ni Filipini više za nju nisu sigurni. Imigracijska služba Filipina nije otkrila koja je zemlja Bahari stavila na potjernicu.


Okrutna kazna zbog preljuba

Laval s kćerkicom: Vlasti ipak promijenile odluku. Agencije

Nije ovo prvi put da se kraljice ljepote boje za svoju sigurnost i da im je život u direktnoj opasnosti. 

Prije petnaestak godina, svijet se zgrozio nad sudbinom Amine Laval (Lawal), Nigerijke koja je, prema šerijatskom zakonu, bila osuđena na smrt kamenovanjem. Nigerijska vlada povukla je kasnije tu odluku, a sve to nakon što su se zbog te okrutne presude delegacije izbora za ljepotu iz desetak zemalja odlučile bojkotirati izbor za Miss svijeta, čiji je domaćin te godine bila upravo Nigerija.

Aminu laval su prvobitno osudili na tu okrutnu smrtnu kaznu zbog preljuba i začeća djeteta izvan bračne zajednice. Muškarac koji je otac djeteta, s druge strane, nije bio optužen nizašta, nije čak bio podvrgnut ni DNK testiranju. 

Katja Koren kamenovana do smrti

Dok su Amini okolnosti spasile život, takve sreće nije bila Ukrajinka Katja Koren.

Ona se takmičila na izboru ljepote, a onda su je mještani kamenovali do smrti. Potez su opravdali time što je Katja bila muslimanka i "prekršila šerijatski zakon te se narugala islamu". Zločin se dogodio u autonomnoj pokrajini sa pretežno muslimanskim stanovništvom, a njihovo iskrivljeno tumačenje islama dovelo je do smrti 19-godišnje djevojke.

Lokalne vlasti odmah su reagirale i uhapsile trojicu osumnjičenih za brutalno ubistvo djevojke. Nije bilo kajanja, najmlađi Katjin ubica imao je 16 godina i izjavio je da je zaslužila to što joj se dogodilo, jer se narugala svojoj vjeri.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.