BOLESNI MONSTRUMI

Oni su odgovorni za smrt stotine ljudi širom svijeta: Ovo je 10 najgorih serijskih ubica

Svoje žrtve su mamili, silovali, ubijali čekićima, noževima, konopcima, a leševe su kasapili, bacali u rijeke, dijelove tijela jeli ili ih zakopavali

Piše: B. Cerić /Avaz.ba

2.11.2019

Na stotine muškaraca, žena i djece stradalo je od ruke bolesnih umova koji su godinama terorizirali građane širom svijeta. 

Svoje žrtve su mamili, ubijali čekićima noževima, konopcima, a leševe su kasapili, bacali u rijeke, zakopavali i jeli.

Ovo su desetorica najmasovnijh i najbrutalnijih serijskih ubica.

Samjuel Litl: Doživotni zatvor za 60 ubistava

Samjuel Litl. Agencije

Samjuel Litl (Samuel Little,79) i službeno je postao najsmrtonosniji serijski ubica u historiji SAD nakon što su teksaški tužitelji protekle sedmice potvrdili da je povezan sa 60 ubistava. On je 2014. proglašen krivim za tri ubistva i osuđen je na doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti pomilovanja. U trenutku presude još je tvrdio da je nevin, ali je naknadno priznao sve svoje zločine.

Prema njegovim tvrdnjama, Litl je između 1970. i 2005. godine ubio 93 žene, a ubistva je počinio u čak 19 saveznih država dok je živio kao skitnica i preživljavao od sitnih krađa.


Geri Leon Ridžvej: Leševe bacao u rijeku

Geri Leon Ridžvej. Agencije

Za najveći broj ubistava u Americi osuđen je Geri Leon Ridžvej (Gary Leon Ridgway), koji je priznao da je 2003. godine ubio 71 ženu i bacio ih u Zelenu rijeku u blizini Sijetla.

Proglašen je krivim za ubistvo 48 žena, uglavnom prostitutki i izbjeglica. Nadimak Ubica Zelene rijeke dobio je kada su iz rijeke u Sijetlu izvađene njegove prve žrtve. Pokupio bi prostitutke pored puta, odvezao ih u okolne šume ili do Zelene rijeke, gde je imao seks s njima, da bi ih potom ubio. Poslije toga, iživljavao se seksualno na njihovim tijelima. Sa 54 godine je osuđen i zatvoren.


Luis Garavito: Zvijer iz Kolumbije

Luis Garavito. Agencije

U najstrožije čuvanom zatvoru, na tajnoj lokaciji u Kolumbiji, živi zatvorenik Luis Garavito. Obrazuje se da jednog dana postane političar i aktivista koji se bori za zaštitu zlostavljane djece. Poznat po nadimku La Bestia (Zvijer), od 1992. do 1999. godine silovao je, mučio i ubio između 100 do 400 dječaka u dobi od 6 do 16 godina. Na sudu je priznao  ubistvo 138 dječaka, uglavnom beskućnika i siročadi.

Geri Rej Bouls: Stavljao stvari u grlo

Geri Rej Bouls. Agencije

Meta Gerija Reja Boulsa (Gary Ray Bowles, 57) bili su stariji homoseksualci. Za osam mjeseci ubio je šest ljudi, pogubljen je smrtonosnom injekcijom na Floridi. Bouls je “operirao” na državnom autoputu, zbog čega je bio poznat pod nadimkom I-95. U grlo žrtava je stavljao peškire, krpe, toalet-papir, lišće, pa čak i seksualna pomagala. Prije egzekucije nije ništa izjavio, ali je u pisanoj izjavi naveo da mu je žao zbog onoga što je učinio.

Aleksandar Pičuškin: Šahovski ubica

Aleksandar Pičuškin. Agencije

Između 2001. i 2006. godine moskovski Bicevski park terorizirao je brutalni serijski ubica koji je ubio 60 ljudi. Aleksandar Pičuškin osuđen je za 49 ubistva. Bio je strastveni šahista, poznat kao Šahovski ubica, želio je da ubije 64 ljudi, po jednu osobu za svako od 64 polja na tabli. Mete su mu bili stariji beskućnici, koje je mamio votkom. Pio je s njima, a onda ih ubijao, udarcima čekićem u glavu. Gurao je flaše votke u rupe na njihovim glavama. Kasnije je počeo ubijati i mlađe muškarce, žene i djecu.

Andrej Čikatilo: Sakatio tijela

Andrej Čikatilo. Agencije

Andrej Čikatilo, poznatiji kao Koljač iz Rostova i najopasniji serijski ubica SSSR-a, pogubljen je prije 25 godina zbog silovanja, sakaćenja i ubistva 56 žena i djece u periodu od 12 godina. Čak je 10 godina bježao pravdi, prije hapšenja u novembru 1990. Da bi dobio seksualnu motivaciju, gledao je svoje žrtve kako pate, a onda ih je silovao, sakatio i ubijao. Čikatilo je osuđen za 52 ubistva, nakon čega je pogubljen. Tokom suđenja, Koljač iz Rostova bio je u kavezu, kako ne bi došao u ruke bijesnih porodica žrtava.

Brus Mekartur: Djed Mraz iz Kanade

Brus Mekartur. Agencije

Policija u Kanadi je ove godine optužila arhitektu iz Toronta za najmanje pet ubistava. Brus Mekartur (67) muškarce je mamio u svoj dom, davio ih i kasapio. Policija je rekla da su našli isječene ostatke tijela tri žrtve u velikim žardinijerama na imanjima koja je Mekartur uređivao. U kompjuteru su mu našli foldere s fotografijama muškaraca - nekih živih, nekih mrtvih - golih tijela u krznenim kaputima. Na fotografijama je prikazana i metalna šipka s konopcem koji je Mekartur, koji je radio i kao Djed Mraz u tržnim centrima, koristio da davi žrtve.

Mihail Popkov: Mučio i ubio 84 žene

Mihail Popkov. Agencije

Bivši policajac Mihail Popkov (53) iz Rusije ubio je 84 žene. Silovao ih je, a onda mučio brutalno do smrti. Osuđen je prije dvije godine za ubistvo 22 žene, a prije narednog suđenja priznao je još 64 ubistva, čime se brojka njegovih žrtava popela na 84.

Popkov, koji je zbog svojih zločina dobio nadimak Vukodlak, silovao je žrtve prije nego što bi ih ubio ili izbo nasmrt koristeći sjekiru, šrafcigere i noževe. Naveo je da je tokom 18 godina terora u Irkutsk regiji želio “počistiti” Angarsk, grad u Sibiru, gdje je živio od prostitutki i “nemoralnih žena“.


Ted Bandi: Mrtve ih silovao

Ted Bandi. Agencije

Ted Bandi (Teodor Robert Bandy) najpoznatiji je američki ubica, koji je rođen 1946. godine. Silovao je veliki broj mladih žena u priodu od 1974. do 1978. godine. Priznao je ubistvo 30 žrtva, ali se smatra da je njihov broj veći.

Bio je šarmantan pa je uspijevao namamiti žrtve na javnom mjestu. Glumio je da je povrijeđen noseći gips ili da je  vatrogasac ili policajac. Ispod sjedišta u autu je držao pajser, kojim je brzo savladavao žrtve, zatim ih mrtve silovao.

Pogubljen je u januaru 1989. godine na električnoj stolici u zatvoru na Floridi.


Džefri Damer: Kanibal iz Milvokija

Džefri Damer. Agencije

Džefri Damer (Jeffrey Dahmer) je ubica iz Milvokija za koga se zna da je ubio 17 muškaraca, nakon što ih je namamio u stan. Komadao je njihova tijela, a lobanje je čuvao kao suvenire. Priznao je da je jeo dijelove tijela svojih žrtava. Jedna od žrtava je uspjela pobjeći i tada je uhvaćen. Osuđen je na 900 godina zatvora.

Ubio ga je drugi zatvorenik zbog njegovog bolesnog humora - od zatvorske hrane pravio je lažne ljudske udove i prelijevao ih kečapom kako bi izgledali da su krvavi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.