ZASTRAŠUJUĆE

Jeziva nova otkrića u slučaju serijskog ubice koji je nedavno uhapšen: Pronađen trezor pun oružja

Policija je dovela bager da u potrazi za dokazima prekopa dvorište kuće optuženog Reksa Hojermana

Reks Hojerman. AP

D. R. / Telegraf

25.7.2023

Hapšenje osumnjičenog serijskog ubice, 15. jula ove godine, pokrenulo je ogromnu akciju policije na Long Ajlendu (Long Island). 

Istražitelji su u okviru istrage dovezli bager kako bi kopali po dvorištu njegove kuće, a dan ranije je navodno u njegovoj kući otkrivena zvučno izolovana prostorija u kojoj je, kako se sumnja, ubijena najmanje jedna žrtva. Također, policajci su koristili pse koji mogu da otkriju leševe i radar koji prodire u zemlju da bi pretražila njegovo dvorište.

Istražitelji su, kako javlja AP, kopali u dvorištu kuće Reksa Hojermana (Rex Heuermann) na Long Ajlendu, koji je ranije ovog mjeseca optužen da je ubio najmanje tri žene i zakopao njihove ostatke na udaljenom dijelu autoputa uz plažu.

Žuti bager koji je u nedjelju viđen kako kopa u dvorištu bio je tamo i u ponedjeljak. Na snimcima dronom, može se vidjeti i kako jedan čovek upravlja opremom koja se može koristiti za skeniranje zakopanih objekata.

Tokom vikenda policija je demontirala drveni trijem na kući.

- Vikali su 'diži' i iznijeli ga u jednom velikom komadu - rekao je komšija Bari Oslander za AP.

Trem je zamijenjen bijelim šatorom, a u blizini je parkiran kamion državnog medicinskog istražitelja.

Mogli su se vidjeti i istražitelji sa lopatama kako stružu po sveže iskopanoj zemlji.

Trezor pun oružja

Istražitelji pokušavaju da utvrde da li se neko od ubistava dogodilo u kući u Masapekva parku koju je Reks Hojerman dijelio sa suprugom i dvoje djece.

Komesar policije okruga Safolk Rodni Harison rekao je novinarima na licu mjesta da vlasti obavljaju "potpunu istragu oko kuće da vide da li postoji nešto što bi trebalo bolje pogledati".

On je odbio da precizira koji bi dokazi mogli biti pronađeni, ali je potvrdio da je policija pronašla trezor u kojem je Hojerman držao brojno oružje.


Bager kopa u dvorištu optuženog serijskog ubice. AP

Vlasti su iz kuće iznijele više od 100 komada vatrenog oružja, zajedno sa velikom lutkom u staklu i portretom žene sa modricom na licu. Policija je takođe dobila nalog za pretres Hojermanove imovine u Južnoj Karolini.

Optužen za tri i osumnjičen za jedno od 10 ubistava

Hapšenje Hojermana, 59-godišnjeg arhitekte, 14. jula, označilo je zapanjujući proboj u "hladnom" slučaju koji je prvi put privukao pažnju medija 2010. godine, kada je policija počela da traga za nestalom ženom, Šenon Gilbert, u blizini plaže Gilgo na Long Ajlendu.

Umjesto toga, otkrili su 10 grupa ljudskih ostataka razbacanih duž dugačkog ostrva. Među žrtvama je osam žena, jedan muškarac i malo dijete.

Hojerman, koji se izjasnio da nije kriv, optužen je za ubistvo tri žene - Melise Bartelemi, Amber Kostelo i Megan Voterman. On je glavni osumnjičeni za smrt četvrte žene, Morin Brejnard-Barns.

Tijela četiri žene pronađena su duž 400 metara ulice Oušn Parkvej. Hojerman nije optužen za druge zločine, a policija je sugerisala da je smrt ostalih žrtava možda djelo više ubica.

Zaplijenjen "Chevrolet"

U Južnoj Karolini, gdje živi Hojermanov brat, policija traži video snimke i zapise u vezi s ubistvima, foliju, ljepljivu traku, oružje i municiju, alate za sječenje i specifičnu vrstu papirnog peškira iz kolekcije "Bounty Modern Print".Vlasti su sa imanja zaplijenile i "Chevrolet avalansh", koji je Hojerman poklonio bratu 2012. godine. Vozilo je uočio cimer jedne od žrtava neposredno prije njenog nestanka, što se na kraju pokazalo ključnim za pomoć policiji u hapšenju.

U podrumu otkrivena zvučno izolovana prostorija: Policija iznosi dokaze iz kuće. AP

Zvučno izolovana soba

Dan ranije, kako je javio "New York Post", u podrumu Hojermanove kuće je navodno otkrivena zvučno izolovana prostorija. Policija vjeruje da je u toj prostoriji ubijena najmanje jedna žrtva. Također je tokom provjere dvorišta policija koristila specijalno dresirane pse koji mogu da pronađu leševe, kao i radar koji prodire u zemlju i koji može da otkrije šta se nalazi ispod površine.

Bivši saradnik rekao je da je Hojerman jednom uzeo pauzu sa posla arhitekte na Menhetnu da bi postavio betonski trezor u kući svoje porodice.

Nije jasno da li je taj podrumski odjeljak onaj za koji policajci sumnjaju da je mogla biti komora za ubijanje ili je to možda prostor za koji je ranije javljeno da se u njemu nalaz stotine Hojermanovih pušaka.

Ali, "to nije samo skrivena soba - to je ozbiljan trezor", rekao je bivši kolega. "Imao je ogromna, teška vrata za sef. Otišao je i izlio nove betonske zidove, ogromnu količinu betona da obloži ovu sobu."

- Zidovi su debeli možda dva ili tri metra - rekao je bivši saradnik.

"Ovaj momak je ludak"

Državna policija Njujorka i istražitelji okruga Safolk pretražuju Hojermanov dom 11 dana otkako je ovaj oženjeni otac dvoje djece optužen za smrt tri žene i imenovan za glavnog osumnjičenog za ubistvo četvrte — što je sve dio zloglasnog ubistva "Četvorke iz Gilga".

- Ovaj momak je ludak - rekao je za Post u nedelju Robert Musto, 64, penzionisani radnik na željeznici na Long Ajlendu i dugogodišnji Hojermanov komšija.

- Ima zvučno izolovanu sobu u svom podrumu - rekao je Musto da je čuo od policajaca na licu mjesta. "Šta misliš, čemu je služila?"

- Kažu da postoje dokazi da je ubio najmanje jednu od djevojaka tamo dolje - rekao je komšija. "Policajci će sve to iskopati. Rekli su da su fokusirani na zvučno izolovanu sobu u podrumu, ali će sve pogledati."

Izvor iz policije rekao je za "The Post" u nedjelju: "Policajci traže dokaze da li su žrtve bile u kući, ali još ništa nisu našli."

Iznošenje dokaza. AP

Komšije složne

Keti Huber, koja je rekla da je išla u srednju školu sa Hojermanom, izjavila je da su komšije složne oko iskopavanja.

- Zbog ovih djevojaka, žrtava, molim vas, odvojite vrijeme i dođite do pravde za ove žene i ove porodice - rekla je ona obraćajući se nadležnima. "Nije nas briga koliko dugo ovo mora da traje."

Policija je takođe pretražila dvije obližnje skladišne jedinice u potrazi za ljudskim ostacima ili drugim mogućim tragovima u jezivom slučaju.

Žrtve. AP

Žena podnijela zahtjev za razvod braka

Hojermanova supruga, za koju je policija rekla da je "zgrožena" i "posramljena" zbog njegovog hapšenja, podnijela je zahtjev za razvod prošle nedjelje i krije se uprkos tome što je u nekoliko navrata primijećena sa djecom i ispred kancelarije svog advokata.

Hojerman se na sudu izjasnio da nije kriv po optužbama, dok je njegov advokat od tada nagovijestio da je policija ignorisala druge, "značajnije" tragove koji su doveli do drugih osumnjičenih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.