EVROPSKI PARLAMENT

Han: Zapadni Balkan nije predgrađe Evrope

Perspektiva evropskih integracija za zemlje regiona jedina je garancija za razvoj na zapadnom Balkanu, istakao Han

Han: Prevazići nastali vakuum. Agencije

Fu. M. / Avaz.ba

7.11.2019

Evropski komesar za proširenje Johanes Han (Johannes Hahn) izjavio je da je perspektiva evropskih integracija za zemlje regiona jedina garancija za razvoj na Zapadnom Balkanu.

Prema njegovim rečima, trenutna situacija u EU čini da se izazove nazadovanje cjelokupnog stanovništva te da se treba učiniti sve kako bi se prevazišao vakuum koji je stvoren nakon što Albanija i Sjeverna Makedonija nisu otpočele pristupne pregovore.

-  Zapadni Balkan nije predgrađe Evrope, već je dio Evrope. Ne možemo imati situaciju da cjelokupno stanovništvo nazaduje. Našli bismo se u vakuumu i to bi moglo stvoriti sigurnosni rizik - rekao je Han prilikom obraćanja u vanjskopolitičkom komitetu Evropskog parlamenta.

Inače, ovo je bilo njegovo posljednje obraćanje pred Evropskim parlamentom u svojstvu komesara za proširenje. On će se u novom sazivu Evropske komisije baviti pitanjima budžeta, a novi Evropski komesar za proširenje će najverovatnije biti Oliver vahji (Vahyi) iz Mađarske čije imenovanje treba tek da potvrdi Evropski parlament.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.