PORUKE Brojni gosti iz zemlje i regiona prisustvuju događaju

Osmi kongres DPS-a: Da je uspio plan 2016., Crna Gora sada bi bila balkanska Sirija

Lider partije Milo Đukanović na početku svečanog dijela osvrnuo se na tragediju koja je pogodila Albaniju

Fu. M. / Avaz.ba
30.11.2019 14:08

Marković, Đukanović i Zaev

Foto: Agencije

Osmi kongres Demokratske partije socijalista Crne Gore (DPS) održava se danas u Podgorici. Na njemu bi za predsjednika stranke ponovo trebao biti izabran Milo Đukanović, a za zamjenika Duško Marković.

Lider partije Milo Đukanović na početku svečanog dijela osvrnuo se na tragediju koja je pogodila  Albaniju.

- Susjednu Albaniju potresla je serija zemljotresa koji su odnijeli na desetine života. Crna Gora se u najboljem maniru odmah odazvala potrebi. Crna Gora će i dalje pružati svu neophodnu pomoć - kazao je Đukanović.

Zahvalio je predstavnicima partija iz Albanije koji prisustvuju Kongresu uprkos nevoljama koje su zadesile tu državu.

- DPS je politička snaga koja je osmišljeno i istrajno mijenjala Crnu Goru. Uvijek na bolje. Slijedili smo beskompromisno svoju jasnu viziju u koju su utkani svi najvažniji nacionalni interesi Crne Gore - od očuvanja mira, stabilnosti, multietničkog sklada, preko obnove nezavisnosti, do ekonomskog i demokratskog razvoja i integracije u evroposki i evroatlantski sistem vrijednosti - poručio je Đukanović.

  • Brojni gossti prisustvuju Kongresu
    Brojni gossti prisustvuju Kongresu Foto: Agencije

Đukanović je kazao da je Zakon o slobodi vjeroispovjesti potreban Crnoj Gori da bi na moderan način uredio najvažnija pitanja između države i vjerskih zajednica.

- On ne pretenduje da u maniru reolucionarnih propisa nasilno mijenja vlasničke odnose, ali svaka država ima pravo da provjeri da li su ti odnosi pretprjeli nelegalne promjene koje nemaju pokriće u arhivskoj dokumentaciji - istakao je predsjednik Crne Gore.

Predsjednik Socijaldemokrata Ivan Brajović poručio je da se ne može govoriti o uspješnoj i građanskoj Crnoj Gori, a da se ne govori o partnerstvu partija koje dijele isto.

Kongresu ove partije prisustvuju premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, predsjednik SPO-a Vuk Drašković, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, predsjednik SDP-a Srbije Rasim Ljajić i brojni drugi gosti iz regiona.

Vuk Drašković rekao je kako bismo, da je "tada - u jesen 2016. godine pala Crna Gora i postala anti NATO baza, imali balkansku Siriju".

Kongresu se obratio i Zoran Zaev, koji prenio pozdrave makedonskog naroda i poručio da je Crna Gora regionalni lider u evropskim integracijama.

- To liderstvo iskazano je prosječnom platom koja je cilj svim ljevičarskim partijama u regionu i u Evropi. Lideri ste u rastu BDP-a u regionu - rekao je Zaev.

Komentari

NA VRH