PODGORICA

Đukanović: Suzbiti osporavanje crnogorskog identiteta i obnoviti historijski neupitnu CPC

Pokazali smo da imamo diplomatske vještine i političke suptilnosti da obezbijedimo Crnoj Gori pravo na demokratski referendum

Đukanović: Crna Gora je odabrala mir. Agencije

Fu. M. / Avaz.ba

30.11.2019

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović poručio je na osmom Kongresu da mu je drago što su tu njihovi državni partneri sa kojima i dalje, kako je rekao, DPS želi da bude okosnica državotvorne vladajuće koalicije. I oni, dodaje, sa kojima se uprkos političkim razlikama uzajamno poštuju, prenosi "Antena M".

- DPS je politička snaga koja je osmišljeno i istrajno mijenjala Crnu Goru. Uvijek na bolje. Slijedili smo beskompromisno svoju jasnu viziju u koju su utkani svi najvažniji nacionalni interesi Crne Gore - od očuvanja mira, stabilnosti, multietničkog sklada, prkeo obnove nezavisnosti, do ekonomskog i demokratskog razvoja i integracije u evropski i evroatlantski sistem vrijednosti - poručio je Đukanović.

Evropsko okruženje

Dodaje da je to uradila bez obzira na prepreke i naslijeđene zaostalosti u odnosu na evropsko okruženje.

- Uključujući nedostatne kapacitete preko opet naslijeđene i iznova ostrašćene podijeljenosti društva, zaključno sa nepovjerenjem i nerazumijevanjem od strane nekih od važnih međunarodno-političkih centara moći - kazao je Đukanović.

Zato je, kaže, 30 godina kontinuirani politički proces najtačnije zvati emancipacijom crnogorskog društva.

- On je naravno podrazumijevao i temeljno prevrednovanje nekih njegovih tradicionalnih konstanti. Kao da je mislio na Crnu Goru legendarni Nelson Mendela kada je rekao "Uvijek izgleda nemoguće, dok se ne uradi - kaže Đukanović.


Prvi čovjek DPS-a dodaje da je Crna Gora odabrala mir.

- I utrli put nezavisnosti i evropeizaciji Crne Gore. Posebno ako znamo njenu vjekovnu zagledanost u suprotnom smjeru. Crna Gora je bila u stanju da odbrani svoj nacionalni interes, umjesto da se prepusti tuđem, kao mnogo puta u dugoj ratničkoj historiji. Zato je poslije svega obnova nezavisnosti došla kao logičan izraz, viziji koja nas je vodila. Pokazali smo da imamo diplomatske vještine i političke suptilnosti da obezbijedimo Crnoj Gori pravo na demokratski referendum", kaže on.

Članstvo u NATO

Preuzela je Crna Gora, kaže, nakon gotovo vijeka, odgovornost za svoju budućnost, čemu, dodaje, svjedoči evroatlanstki put.

- Crna Gora je danas više nego ikad u istoriji svoja, savremena država. Zna šta hoće i kako to može ostvariti. To nam neskriveno priznaju susjedi, Evropa i svijet - dodaje Đukanović.

Đukanović kaže da drugu polovinu 2015. i 2016. zaključno sa parlamentarnim izborima obilježili su do tada nezapamćeni pritisci dijela domaće političke javnosti, mentorski i finansijski podržane iz bližeg i daljeg međunarodnog okruženja, čiji je cilj bio promjena strateškog kursa crnogorske državne politike. Preciznije, odustajanje od članstva u NATO, kao uvodu u reviziju i nekih ranije donešenih odluka, uključujući ishod referenduma o nezavisnosti", poručuje Đukanović.

Svakodnevno, kaže, duže od godinu dana pojačavale su se prijeteća upozorenja Crnoj Gori šta joj se može dogoditi ako nastavi evroatlantskim putem razvoja. To je, dodaje, predstavaljalo pogonsko gorivo neodgovornim, vlastohlepnim i plaćenim organizatorima rušilačkih protesta koji su po manje više uhodanoj matrici pokušali zloupotrijebiti realno stanje socijalnog nezadovoljstva dijela građana, pogođenih neizbježnim socijalno-bolnim tranzicionim procesima, za svoje političke ciljeve.

Pitanje crkve

- Moramo suzbiti historijski uporno osporavanje crnogorskog nacionalnog kulturnog i vjerskog identiteta. Ovo pitanje mora biti pod budnom pažnjom svih nas. Zakon o slobodi vjeroispovjesti treba Crnoj Gori da bi na savremen način uredili najvažnija pitanja odnosa države i vjerskih zajednica. On ne pretenduje da u maniru revolucionarnih propisa nasilno mijenja vlasničke odnose. Ali svaka država, pa i naša, ima pravo i obavezu da provjeri da li su ti odnosi pretprjeli nelegalne promjene koje nemaju pokriće u vjerodostojnoj arhivskoj dokumentaciji. DPS ima razumijevanje da u procedurama utemeljenim u građanskim i crkvenim kanonima obnovi historijski neupitnu Crnogorsku pravoslavnu crkvu -  dodaje Đukanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.