STATISTIKA

Koliki su troškovi života u Njemačkoj

Najveći trošak je stanarina. Avaz

Avaz.ba

5.12.2019

Prema statističkim podacima, za normalan život u Njemačkoj ove je godine mjesečno bilo potrebno 750 eura, piše Deutsche Welle.

Cijene hrane, smještaja i odjeće za 4,3 posto su više od evropskog prosjeka, što je znatno manje u odnosu na Dansku, najskuplju evropsku zemlju. Cijena života u Danskoj za 37,9 posto je viša od evropskog prosjeka. Najveći trošak u Njemačkoj je stanovanje. Mjesečne stanarine znatno se razlikuju po mjestima stanovanja. Važnu ulogu igra želite li živjeti u nekoj od metropola ili u selu od grada udaljenom i po nekoliko desetaka kilometara.


Stanarina

Ako se odlučite za glavni grad Njemačke, Berlin, stan veličine 30 kvadrata, prema navodima internetskog portala wohnungsboerse.net, u prosjeku se plaća 16,22 eura po kvadratu. To je za oko pet eura više od njemačkog prosjeka. Za manji stan u Berlinu se mjesečno u prosjeku izdvaja oko 795 eura. 

Ako se odlučite za Minhen, onda morate dublje gurnuti ruku u džep. Glavni grad Bavarske ima najskuplje stanarine. U Minhenu se za stan do 40 kvadrata u prosjeku plaća više od 26 eura po kvadratnom metru. 

No, osim stanarine treba platiti i struju i druge režije. Struja se mjesečno u prosjeku plaća 29,42 centi za kilovat-sat, dok se za druge troškove - odvoz smeća, čišćenje stubišta, održavanje dvorišta i slično - u prosjeku mjesečno izdvaja oko 215 eura.

U Berlinu se stan veličine 30 kvadrata u prosjeku plaća 16,22 eura po kvadratu. T. Avaz

Kuhinja ili restoran?

Sve u svemu, za stanovanje se prosječno izdvaja oko trećina mjesečne plaće. 

Ako u stanu imate kuhinju, onda ste među sretnicima. Kuhanje se isplati daleko više nego odlazak u restorane. 

U Njemačkoj se ručak za dvije osobe u prosječnom restoranu plaća oko 40 eura, dok se u manjim restoranima može ručati i za osam eura. Ako uz ručak želite popiti pivo, računajte da se za pola litra plaća oko 3,50 eura. Ako niste za pivo i poslije ručka biste radije popili kapučino, onda trebate računati da on u Njemačkoj u prosjeku košta 2,70 eura.

Kada je riječ o kupovini hrane u marketima, cijene variraju. Pola kilograma bijelog hljeba u prosjeku se plaća 1,24 eura, litra mlijeka 0,70, a kilogram krompira 1,06 eura.

Prijevoz

Cijene vozne karte u javnom prijevozu znatno se razlikuju od grada do grada, ali u prosjeku karta košta dva eura. Ako se češće vozite javnim prijevozom, onda je daleko isplativija kupovina mjesečne karte koja u Njemačkoj u prosjeku košta oko 70 eura.

Posjedovanje vlastitog automobila također ima svoju cijenu. Litar goriva se u prosjeku plaća 1,25 eura. Tome treba dodati održavanje automobila, porez i osiguranje. Sve u svemu, za manje vozilo u Njemačkoj mjesečno treba oko 200 eura.

Odjeća, obuća i telefon

Što se tiče odjeće i obuće, tu je ponuda vrlo široka, a cijene dosta različite. No, robe ima za svačiji džep. 

Prema statističkim podacima, prosječne traperice koštaju između 50 i 100 eura. Slično je i s obućom. A na kraju sezone uvijek ima sniženja tako da cipele koje su ranije koštale blizu 200 eura možete kupiti za 50 ili 60 posto jeftinije.

Telefoniranje također košta. Ponuda operatera je velika i konkurencija se natječe tko će manje naplatiti, a više ponuditi. Osim velikih telekomunikacijskih koncerna, pakete za mobilne telefone i internet nude i supermarketi.

U paketima, ovisno o izboru, ima mnoštvo opcija: s novim mobilnim uređajem ili ne, s ograničenim ili neograničenim korištenjem interneta, s besplatnim telefoniranjem unutar Njemačke ili EU-a... Primjerice, trgovački lanac Aldi nudi 2 GB brzog interneta i besplatno telefoniranje unutar Njemačke (sve mreže) za 7,99 eura. Paket važi mjesec dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.