MIGRANTSKA KRIZA Potpredsjednik Evropske komisije Margaritis Šinas

Grčka je "Real Madrid Balkana"

EU mora da preispita propise o azilu i poveća solidarnost među zemljama članicama

Srna
08.12.2019 18:28

Margaritis Šinas

Foto: AFP

Potpredsjednik Evropske komisije Margaritis Šinas (Margaritis Schinas) izrazio je podršku planu Grčke za rješavanje pitanja migranata, ističući da EU mora da preispita propise o azilu i poveća solidarnost među zemljama članicama.

Šinas je pozitivno ocijenio plan grčke Vlade da ubrza proces razdvajanja migranata koji imaju pravo na međunarodnu zaštitu od ekonomskih migranata.

On je rekao da će Evropska agencije za granice i obalsku stražu narednih mjeseci doprinijeti jačanju i primjeni tih mjera, te da se sada može govoriti o novoj evropskoj realnosti u migracijama.

Šinas je naveo da je EU uradila dosta kada je riječ o migracijama, ali da to nije dovoljno.

Iako se situacija značajno popravila od izbjegličke krize 2015. godine, kaže Šinas, potrebne su dodatne mjere, posebno u smislu "mehanizma solidarnosti" kojim bi se teret migracija ravnomjerno rasporedio na sve zemlje i time olakšala situacija za Italiju i Grčku, koje su prve na udaru migranata. 

On je rekao da je EU zakazala što se tiče Dablinskih propisa o azilu koje treba mijenjati i da je zadatak novoformirane Evropske komisije da to učini.

Što se tiče Kipra, čiju ekskluzivnu ekonomsku zonu Turska konstantno narušava, Šinas je naglasio da će EU nastaviti da izražava svoje protivljenje na svaki takav slučaj kršenja propisa.

Šinas je naglasio značaj Grčke na Balkanu, rekavši da je njen uticaj porastao tokom godina.

On je Grčku opisao kao "Real Madrid Balkana".

Komentari

NA VRH