REAKCIJE

Putin: Odluka je ispolitizirana, kazne ne mogu biti kolektivne

Tako je bilo još od vremena rimskog prava, rekao Putin

Putin: Iza svega stoje politički razlozi. Agencije

Srna

10.12.2019

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin istakao je da je politizirana odluka Svjetske antidoping agencije (VADA) o suspenziji Rusije s međunarodnih takmičenja na četiri godine.

- Tako je bilo još od vremena rimskog prava... Kazne ne mogu biti kolektivne i ne mogu se odnositi na ljude koji nemaju nikakve veze s određenim kršenjima pravila - svi to razumiju. Mislim da stručnjaci VADA to znaju - rekao je Putin na konferenciji za novinare u Parizu na kraju samita "normandijske četvorke".

On je izjavio da u osnovi ove odluke stoje politički razlozi koji nemaju nikakve veze s0 interesima sporta i olimpijskog pokreta, prenosi "Sputnjik".

- To što leži na površini i što odmah vidim jeste da nema nikakvih pretenzija prema ruskom Olimpijskom nacionalnom komitetu. Ako prema njemu nema pretenzija, država treba da se takmiči pod nacionalnom zastavom. Tako piše u olimpijskoj povelji. To znači da je VADA prekršila olimpijsku povelju - naglasio je ruski predsjednik. 

Izvršni komitet VADA je saopćio jučer da je Rusija izgubila pravo da organizira međunarodna sportska takmičenja i podnosi zahtjeve za njihovu organizaciju.  

Sportisti ne mogu da učestvuju ni na olimpijskim ni na svjetskim smotrama pod nacionalnom zastavom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.