LJUBLJANA

Vrh slovenske politike nastavlja insistirati na arbitražnoj presudi

Slovenija će i dalje insistirati na obostranoj primjeni arbitraže

Šarec i Cerar: Osudili odluku. Agencije

Fena

11.12.2019

Slovenski državni vrh poručio je u srijedu Hrvatskoj da ne pristaje na bilateralno rješavanje graničnog spora, nego da ustrajava na provedbi arbitražne presude koju Hrvatska osporava, uprkos mišljenju Suda EU da nije nadležan za slovensku tužbu protiv Hrvatske.

- Arbitražni sud utvrdio je granicu između Slovenije i Hrvatske, to ne može promijeniti ni današnje mišljenje nezavisnog odvjetnika suda - kazao je slovenski predsjednik Borut Pahor na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Marjanom Šarcem i predsjednikom parlamenta Dejanom Židanom, nakon tradicionalnog sastanka državnog vrha koncem godine, kada raspravljaju o aktuelnim političkim pitanjima.

Slovenija će i dalje insistirati na obostranoj primjeni arbitraže i na formiranju mješovite međudržavne komisije za demarkaciju, odnosno primjenu arbitražnog rješenja u praksi, što je Hrvatskoj već više puta službeno nudila, ali nije dobila odgovor, kazao je slovenski predsjednik.

 - Slovenija u implementaciji arbitražne presude mora biti nepokolebiva, bilateralni pregovori ili povratak na "nultu tačku ne dolaze u obzir - istakao je Pahor, dodavši da će Slovenija aktivno i dalje nastojati svoje stajalište realizirati i odbijati "spinove" druge strane na koje, prema njegovim riječima, "ne treba nasjedati". 

Nezavisni odvjetnik Suda EU, Estonac Prit Pikamae (Priit) smatra da taj sud nije nadležan u sporu koji je Slovenija pokrenula protiv Hrvatske zbog navodne povrede evropskog prava uzrokovane neprovedbom arbitražne odluke o granici, objavljeno je u srijedu u Luksemburgu. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.