KOSOVO

Tači neće ići na sastanak o "mini Šengenu"

Srbija je počinila genocid nad narodom Republike Kosova i danas ne samo da poriče zločine već nastavlja da ne priznaje postojanje naše države, kazao Tači

Tači: Pozivi i inicijative o regionalnoj saradnji su potpuno besmisleni. Arhiv

Fu. M. / Avaz.ba

18.12.2019

Predsjednik Kosova Hašim Tači neće učestvovati ni na narednom regionalnom sastanku u sklopu ideje ''mini Šengena'' zakazanog za petak u Tirani.

On je na Facebooku zahvalio premijeru Albanije Ediju Rami na pozivu, navodeći da je podrška i recipročna saradnja između Kosova i Srbije prirodna i trajna.

- Međutim, za razliku od Albanije, Kosovo i dalje ima ozbiljne prepreke u konsolidaciji svoje države. Nažalost, glavna prepreka dolazi iz Srbije, koja na sve moguće načine minira naše napore za konsolidaciju naše državnosti - napisao je on.

Ponovio je i svoja ranija stajališta o tome da je Srbija počinila genocid nad narodom Kosova.

- Srbija je počinila genocid nad narodom Republike Kosova i danas ne samo da poriče zločine već nastavlja da ne priznaje postojanje naše države. U jednoj takvoj situaciji pozivi i inicijative o regionalnoj saradnji su potpuno besmisleni - naveo je on, dodajući da ni Srbija ni BIH ne priznaju Kosovo.

- To znači da ove dvije države ne žele dobro susjedstvo i saradnju s Kosovom. Prema tome, dok se ne desi recipročno priznanje, ne može biti napretka po pitanju regionalne saradnje - kazao je Tači.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.