BRISEL

Neprijatna situacija: Sjedište EU gradili migranti

Zgrada Evropskog vijeća u Briselu, koja sadrži staklenu strukturu jajastog oblika, otvorena je 2016. i koštala je 350 miliona eura

Zgrada Evropskog vijeća u Briselu. Agencije

Fu. M. / Avaz.ba

21.12.2019

Evropska unija je suočena s neprijatnom situacijom zbog tvrdnji da je njeno novo sjedište Evropa, poznato i kao zgrada „svermirsko jaje“, izgrađena uz pomoć neregistriranih migrantskih radnika koji povremeno nisu plaćani.

Zgrada Evropskog vijeća u Briselu, koja sadrži staklenu strukturu jajastog oblika, otvorena je 2016. i koštala je 350 miliona eura.

Na otvaranju je poručeno da simbolizira sve najbolje u vezi s Unijom. Međutim, zvaničnici EU su sada suočeni s navodima, koje je objavio belgijski list „Standard“ u vezi s poslovnom praksom podizvođača koji su radili na tom projektu, prenio je „Guardian“.


Obustavljena istraga

Tužioci su otvorili istragu protiv jednog od njih, kompanije “Group Diamond Services” (GDS), koja je proglasila bankrot 2015., nakon tvrdnji bugarskih radnika, koji tvrde da nisu plaćeni, objavio je belgijski list.

Istraga je obustavljena u oktobru zbog nedostatka dokaza, ali je „Standard“ otkrio da su tužioci zapravo zagubili taj predmet tokom četiri godine od početka istrage.

Jedan od radnika rekao je za „Standard“: Nekoliko članova tima nije imalo belgijske boravišne isprave. Niko od nas nije potpisao ugovor, nismo bili osigurani.“

Glavne kompanije “Interbuild” i “Jan De Nul”, koje su dobile tender za izgradnju zdanja, saopćile su za „Standard“ da ne znaju za bilo kakvu eksploataciju radnika od strane podizvođača.

Migranti iz Bugrske nisu imali boravišne dozvole. Ilustracija

Izvođači radova

Portparol “Jan De Nula” je rekao da je GDS ubrzo uklonjen iz projekta jer se ta kompanija „nije pridržavala ugovora i tehnički nije pravilno izvodila radove“.

On je dodao da se provjeravalo imaju li radnici potrebne dokumente i da su tek nakon preliminarne inspekcije mogli dobiti pristup mjestu gradnje.

- Zato su dobivali lični bedž sa slikom iz pasoša. Osobe bez dozvole nisu mogle ući na gradilište - rekao je.

Zvaničnik Vijeća EU je rekao da je belgijska država bila glavni izvođač radova na novom sjedištu.

On je dodao da Vijeće nije obaviješten o bilo kakvim problemima u vezi s uvjetima rada izvođača ili podizvođača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.