BLISKI ISTOK Nakon sinoćnjeg raketiranja vojnih baza SAD

Američki i irački izvori: Nema ljudskih žrtava u iranskom napadu

Zračna baza Ain el-Asad napadnuta je s više desetina projektila zemlja-zemlja

Fena
08.01.2020 14:59

Raketni napad

Foto: Avaz

Američki i irački izvori navode da nema ljudskih žrtava u jutrošnjim napadima iranske vojske na američke mete u Iraku, javlja CNN. 

Ranije su iranski izvori saopćili da je najmanje 80 američkih vojnika ubijeno u napadu koji je Iranska revolucionarna garda izvela balističkim projektilima na zračnu bazu Ain el-Asad, u kojoj su smješteni vojnici Sjedinjenih Američkih Država. 

Pozivajući se na izvore pri Revolucionarnoj gardi, iranska državna televizija javlja da su rakete pogodile ključne tačke unutar baze i da je život izgubilo najmanje 80 američkih vojnika. Isti izvor, također, tvrdi da je više američkih bespilotnih letjelica, helikoptera i vojne opreme uništeno ili u većoj mjeri oštećeno u napadu. 

  • Iranski zračni napad
    Iranski zračni napad Foto: AFP

Iz Irana tvrde da su ukupno 104 američka položaja u dometu iranskih snaga i da će biti meta napada ukoliko SAD poduzmu novi napad. 

Iranska revolucionarna garda je saopćila da je raketirala američke vojne baze u Iraku te da će, u slučaju odgovora Sjedinjenih Američkih Država (SAD), uslijediti još snažniji udari.

Prema saopćenju Iranske revolucionarne garde, američka zračna baza Ain el-Asad napadnuta je s više desetina projektila zemlja-zemlja.

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) oglasio se putem Twittera, rekavši: "Sve je u redu", nakon što je Iran ispalio rakete na dvije američke baze u Iraku. Obećao je da će u srijedu ujutro dati izjavu naciji o sve opasnijoj situaciji s Iranom.

Tagovi

Iran Irak SAD

Komentari

NA VRH