POJAVILE SE I SNIMKE

Nakon zračnih napada SAD-a, iz Iraka stižu poruke: Očekujte strašne posljedice

Do ovog napada je došlo nakon što su u Jordanu ubijena tri, a ranjeno 40 američkih vojnika

Zračni napadi. Platforma X

S. S.

3.2.2024

SAD su izvele jučer zračne napade na 85 meta povezanih s Iranskom revolucionarnom gardom i proiranskih milicijama u Iraku u Siriji, saopćila je američka vojska.

Do ovog napada je došlo nakon što su u Jordanu ubijena tri, a ranjeno 40 američkih vojnika.

- Naš odgovor započeo je danas. Nastavit će se u vrijeme i na mjestima po našem izboru. Sjedinjene Države ne žele sukob na Bliskom istoku ili bilo gdje drugdje u svijetu. No, neka svi oni koji nam žele nauditi znaju ovo: ako naudite Amerikancu, mi ćemo odgovoriti - poručio je predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden). 

Iako nije napadnuta nijedna meta u Iranu, napadi će vjerovatno povećati zabrinutost zbog napetosti koje eskaliraju na Bliskom istoku zbog više od tri mjeseca rata Izraela s Hamasom u Gazi.

Pogođeno više od 80 meta

Američka vojska je u saopćenju rekla da je pogodila mete poput zapovjednih i kontrolnih centara, objekata za skladištenje raketa, projektila i bespilotnih letjelica i objekata za logistiku te lanca opskrbe streljivom.

Američka meta bile su snage Kudsa, ogranka IRGC-a za vojnu špijunažu i paravojsku koji snažno utiče na iranske savezničke milicije širom Bliskog istoka, od Libana do Iraka, Jemena i Sirije. Sirijski državni mediji objavili su u petak da je "američka agresija" na mjesta u pustinjskim područjima i na sirijsko-iračkoj granici rezultirala brojnim žrtvama i povredama.

Mete su se nalazile na sedam različitih lokacija, četiri u Siriji i tri u Iraku, a u napad su bili uključeni bombarderi dugog dometa B-1 koji su doletjeli iz SAD-a, saopćila je američka vojska.

Američki general-pukovnik Daglas Sims (Douglas Sims), direktor Združenog štaba, rekao je kako se čini da su udari bili uspješni, a izazvali su velike sekundarne eksplozije jer su pogođena oružja militanata, iako nije jasno jesu li militanti ubijeni.

"Kršenje suvereniteta"

Iračka vojska rekla je da su napadnute mete u iračkom graničnom području te je upozorila da bi napadi mogli povećati nestabilnost u regiji.

- Ovi zračni napadi predstavljaju kršenje iračkog suvereniteta, potkopavaju napore iračke vlade i predstavljaju prijetnju koja bi mogla dovesti Irak i regiju do strašnih posljedica. Ishodi će imati ozbiljne implikacije na sigurnost i stabilnost u Iraku i okolnoj regiji - saopćeno je iz iračke vojske.

Kataib Hezbolah, kojeg SAD okrivljuje za napad na američke snage u Jordanu, objavio je u utorak da će pauzirati napade na američke snage. No, druga iračka grupa koju podržava Iran, Nujaba, rekla je da će nastaviti s napadima na američke snage u regiji sve dok ne završi rat u Gazi i dok se američke snage ne povuku iz Iraka.

Inače, Napad u Jordanu bio je prvi smrtonosni napad na američke trupe otkako je u oktobru izbio rat Izraela i Hamasa. SAD smatra da je dron, koji je ubio troje vojnika i ranio više od 40, izradio Iran, rekli su američki dužnosnici za Reuters. Sjedinjene Države procijenile su da je bespilotnu letjelicu koja je ubila trojicu vojnika i ranila više od 40 ljudi izradio Iran, rekli su američki dužnosnici za Reuters.

Raste pritisak

No, Pentagon je rekao da ne želi rat s Iranom te da vjeruje da ga ne želi ni Teheran, dok raste pritisak republikanaca na Bajdena da zada udarac direktno Iranu.

Prije ovih napada u petak, iranski predsjednik Ebrahim Raisi rekao je da Iran neće započeti rat, ali da će "snažno odgovoriti" na napade. Iranski savjetnici pomažu oružanim grupama u Iraku, gdje SAD ima oko 2500 vojnika, i Siriji, gdje je smješteno 900 američkih vojnika.

IRGC je nedavno smanjio raspoređivanje viših časnika u Siriji zbog niza smrtonosnih izraelskih napada. Američke trupe napadnute su više od 160 puta u Iraku, Siriji i Jordanu od napada Hamasa na Izrael 7. oktobru kojim je krenuo rat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.