BALISTIČKI PROJEKTILI

Video / Iran napao zonu baze SAD na sjeveru Iraka: Vodi se teška borba u Erbilu

Odgovornost za napad je preuzela Iranska revolucionarna garda koja je navela da je napad odgovor na nedavne terorističke napade u Iranu

Iran napao zonu baze SAD na sjeveru Iraka. Platforma X

H. J. I.

15.1.2024

Veliki broj eksplozija odjeknuo je u utorak navečer u prestonici iračkog Кurdistana Erbilu u zoni američkog konzulata i međunarodnog aerodroma.

- Nekoliko eksplozija se dogodilo u Erbilu u blizini američkog konzulata i aerodroma u sjevernom Iraku - rekao je izvor za RIA Novosti.

Agencija Šafak prenosi, pozivajući se na nezvanični izvor iz iračke avio kompanije, da su letovi na aerodromu privremeno obustavljeni zbog raketnog napada koji je pogodio vazdušnu luku i obližnji američki konzulat. 

RIA navodi da se u blizini međunarodnog aerodroma nalazi vojna baza Harir koju koriste snage međunarodne koalicije predvođene Sjedinjenim Američkim Državama. 

Baza i konzulat su prema nezvaničnim informacijama napadnuti projektilima i dronovima sa teritorije Irana.

Odgovornost za napad je preuzela Iranska revolucionarna garda koja je navela da je napad odgovor na nedavne terorističke napade u Iranu.

- Špijunski štabovi i neprijateljski štabovi antiiranskih terorističkih grupa u dijelovima regiona Bliskog istoka napadnuti su sa nekoliko balističkih projektila - navodi IRGC, a prenosi agencija Tasnim.

IRGC također navodi da je ispalio seriju balističkih projektila na jedan od glavnih štabova izraelske spoljne obavještajne službe Mosad u Iračkom Кurdistanu i uništio ga.

- Štab je bio centar za razvoj specijalnih operacija i planiranje terorističkih napada u regionu Bliskog istoka i posebno u Iranu - dodaje IRCG.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.