POSTIGNUT DOGOVOR

Irak pristao da plati 2,76 milijardi dolara duga za gas i struju Iranu

Zvaničnik je rekao da će sredstva biti prenesena preko Komercijalne banke Iraka i da će novac biti upotrijebljen za troškove iranskih hodočasnika

Postignut dogovor Irana i Iraka. Instagram

D. H.

10.6.2023

Irak je pristao da plati oko 2,76 milijardi dolara duga za gas i struju Iranu nakon što je dobio odobrenje od SAD da odstupi od sprovođenja sankcija prema Teheranu, rekao je neimenovani zvaničnik iračkog ministarstva vanjskih poslova.

Sastanak s Blinkenom

Zvaničnik je naveo za Reuters da je irački ministar vanjskih poslova Fuad Husein dobio takvo odobrenje tokom sastanka sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom (Anthony Blinken) na marginama konferencije u Rijadu u četvrtak.

Zvaničnik je rekao da će sredstva biti prenijeta preko Komercijalne banke Iraka i da će novac biti upotrijebljen za troškove iranskih hodočasnika i namirnice koje uvozi Iran. Zbog decenija sukoba i sankcija, Irak je zavisan od uvoza gasa iz Irana. Međutim, sankcije SAD za iransku naftu i gas ometale su iračke isplate za uvoz, dovodeći ga u veliko kašnjenje u plaćanju računa, što je navelo Iran da uzvrati redovnim smanjenjem dotoka gasa.

Postignut napredak

Portparol iračkog ministarstva vanjskih poslova Ahmed Al-Sahaf rekao je da je Husein postigao napredak "u pogledu finansijskih obaveza između Iraka i Irana tokom svog razgovora sa američkim kolegom u Rijadu". Iran ne može da pristupi imovini vrijednoj milijarde dolara u nekoliko zemalja zbog sankcija SAD. SAD su insistirale da se naftom bogat Irak kreće ka samodovoljnosti kao uslovu za izuzeće Bagdada od uvoza energije iz Irana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.