BRISEL

Plenković: Hrvatska je danas prvi put za kormilom EU

U centru interesa ovog predsjedavanja bit će i zemlje zapadnog Balkana, kao i Istočnog partnerstva

Plenković: Brojni izazovi. AFP

Fu. M. / Avaz.ba

14.1.2020

Premijer Hrvatske Andrej Plenković u Evropskom parlamentu u Strazburu na prvoj ovogodišnjoj plenarnoj sjednici danas predstavlja prioritete hrvatskog predsjedavanja Vijećem Evropske unije za sljedećih šest mjeseci.

- Republika Hrvatska je danas prvi put za kormilom Evropske unije, a na putu našeg razvoja evropska integracija bila je jasan putokaz u reformama koje smo poduzimali. Veselim se uspješnoj saradnji s Evropskim parlamentom u sljedećih šest mjeseci u želji da našim građanima pokažemo da od Unije imaju opipljive koristi - poručio je Plenković, a prenosi HRT.

Hrvatski premijer predstavio je osnovne zadatke s kojima će se Hrvatska susresti tokom šestomjesečnog predsjedavanja Unijom.

- Nekoliko je važnih zadaća pred nama. Prije svega, pravovremeni dogovor o novom zajedničkom budžetu EU je prioritet. Moramo nastaviti s finansiranjem politika ključnih za razvoj mlađih država članica, ali istovremeno moramo moći rješavati nove izazove s kojima se EU suočava - rekao je Plenković.


Ursula fon der Lejen i Andrej Plenković. AFP

Teme kojima će se hrvatsko predsjedništvo baviti obuhvataju Brexit i dugoročni budžet EU - Višegodišnji finansijski okvir za razdoblje 2021.-2027.

Osim toga, u centru interesa ovog predsjedavanja bit će i zemlje zapadnog Balkana, kao i Istočnog partnerstva (Armenija, Azerbajdžan, Bjelorusija, Gruzija, Moldavija i Ukrajina), najavili su hrvatski dužnosnici.

- Vezano uz Brexit važno je naglasiti da je period od 11 mjeseci za postizanje sporazuma o budućim međusobnim odnosima između EU i Velike Britanije jako kratak, stoga će biti potrebno puno dobre volje i kompromisa kako bi se postigao dogovor koji zadovoljava obje strane - istaknuo je hrvatski premijer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.