PORUKE

Plenković u Briselu: Izigran je duh Dejtona u BiH

AFP

Avaz.ba

18.10.2018

Premijer Hrvatske Andrej Plenković kazao je danas u Briselu da je izuzetno zabrinut zbog izbornih rezultata u BiH.

- U FBiH imamo situaciju da su Bošnjaci izabrali člana Predsjedništva Hrvata, što je suprotno većinskoj volji Hrvata u BiH. Na taj način je izigran duh Dejtonskog sporazuma i takav scenarij nije dobar za funkcioniranje BiH. Apeliramo na članice EU, koje su članice PIK-a, da pomognu da se u BiH usvoji novi Izborni zakon - rekao je Plenković.

Dodao je da je većina učesnika shvatila o čemu se radi nakon njegovog izlaganja.

- Federika Mogerini (Federica Mogherini), predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron), premijer Španije Pedro Sančez (Sanchez) i bugarski premijer Bojko Borisov podržali su moju intervenciju i zaključeno je da će biti provedena rasprava koja bi pomogla da se EU više angažira na onome što je propušteno u ovom izbornom ciklusu - kazao je Plenković.

Dodao je će se na nivou Vijeća za vanjske poslove, nakon što budu objavljeni službeni rezultati izbora, biti provedena prava detaljna i unaprijed pripremljena rasprava

-  Naravno da sam to govorio iz ugla zemlje koja je najviše angažirana i najveći je advokat puta Bosne i Hercegovine prema EU u svim mogućim prilikama, kao što su bile i sve vlasti Republike Hrvatske u zadnih tridesetak godina. Tako da možemo biti, što se tiče ove teme, zadovoljni i s odjekom i s njenim razumijevanjem, jer većina njih na ovom nivou nisu mogli to još tako do sada čuti, rekao je novinarima u Briselu hrvatski premijer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.