SJEVERNA KOREJA

Tetka Kim Jong-una pojavila se nakon šest godina

Novine su objavile i fotografiju na kojoj se vidi kako Kim Kjong-hui sjedi u pozorištu pored Kim Jong-una i njegove supruge Ri Sol-džu

Fotografija objavljena u novinama. Agencije

Avaz.ba

26.1.2020

Tetka sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una prvi put se pojavila u javnosti nakon šest godina, javili su danas državni mediji, ugušivši glasine da ju je njen bratić progonio ili pogubio.

Prema izvještaju Centralne novinske agencije Koreje, ime Kim Kjong-hui bilo je na spisku najviših zvaničnika Sjeverne Koreje koji su u subotu u pozorištu u Pjongjangu gledali predstavu povodom obilježavanja lunarne Nove godine. 

Novine su objavile i fotografiju na kojoj se vidi kako Kim Kjong-hui sjedi u pozorištu pored Kim Jong-una i njegove supruge Ri Sol-džu, prenosi AP. Kim Kjong-hui (73) nekad je bila utjecajna ličnost u Sjevernoj Koreji kao jedina sestra pokojnog lidera te zemlje Kim Jong-ila, oca Kim Jong-una.

Ona je nekad bila na visokim pozicijama, a vjeruje se da je imala ključnu ulogu u usmjeravanju Kim Jong-una kao sljedećeg vođe nakon što je njen brat doživio moždani udar 2008. godine. Njena sudbina dovedena je u pitanje nakon pogubljenja njenog muža Džang Song-teka, nekadašnjeg drugog čovjeka u državi, koji je osuđen za izdaju u decembru 2013.

Od kada je propustila državnu ceremoniju povodom druge godišnjice smrti Kim Jong-ila, njeno ime nije bilo spominjano u državnim medijima Sjeverne Koreje, a špekuliralo se da ju je bratić pogubio ili da je preminula zbog problema s jetrom i visokim krvnim pritiskom.

Analitičari ocjenjuju da je pojavljivanje Kim Kjong-hui u javnosti dio nastojanja sjevernokorejskog lidera da ojača jedinstvo vladajuće porodice, ali da ona vjerovatno neće povratiti svoj politički utjecaj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.