AKTUELNO

Cijene nafte zbog koronavirusa potonule više od 6 posto

Očekuje se pad potrošnje u Kini, pad prihoda u turističkom sektoru, kao i u avionskom

Na američkom je tržištu barel pojeftinio 7,4 posto. Agencije

Avaz.ba

27.1.2020

Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su i prošle sedmice, treći put zaredom, i to za više od 6 posto, što je posljedica strahovanja ulagača od gospodarskih posljedica širenja koronavirusa u i izvan Kine.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice pala 6,4 posto, na 60,69 dolara, što je njen najveći sedmični pad od decembra 2018. godine. 

Na američkom je tržištu, pak, barel pojeftinio 7,4 posto, na 54,19 dolara, najviše od jula prošle godine.


Cijene padaju zbog širenja virusa

Oštar pad cijena nafte posljedica je širenja koronavirusa, bolesti nalik upali pluća, od koje je dosad u Kini umrlo 80 ljudi, dok ih je više od 2.750 zaraženo u svijetu, ponajviše u Kini. 

Virus je prvi put otkriven u gradu Vuhanu u centru zemlje krajem prošle godine, a od tada se proširio na više kineskih gradova, uključujući Peking i Šangaj, a sve je više slučajeva i izvan Kine - u SAD-u, Tajlandu, Južnoj Koreji, Japanu, Tajvanu, Francuskoj, Kanadi...

Ulagači se plaše negativnih posljedica po privredu Kine, drugog najvećeg svjetskog potrošača nafte, s obzirom na to da je počela kineska Nova godina kada milioni ljudi obično putuju.

No, ovog puta vlasti niza kineskih gradova otkazale su proslavu Nove godine i druge masovne događaje, a mjere provedene u Kini obuhvataju i karantin nad Vuhanom i još nekoliko velikih gradova u regiji kako bi se suzbilo širenje virusa.

Očekuje se pad potrošnje u Kini, pad prihoda u turističkom sektoru, kao i u avionskom.

- Moramo biti spremni za loša iznenađenja kada je u pitanju kineska potražnja. Utjecaj ograničenja još je veći budući da se mjere uvode u vrijeme kada Kinezi najviše putuju - kaže Eugen Vajnberg (Weinberg), analitičar u "Commerzbank".




Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.