SVIJET

Afganistan: Nije pao putnički, već vojni avion

Talibani se nalazili na mjestu nesreće i pokušavali ugasiti požar

Afganistan. Twitter

Avaz.ba

27.1.2020

Afganistanska aviokompanija "Ariana Airlines" negirala je da se njen avion sa 83 putnika srušio u istočnoj Gazni provinciji, kako su prvobitno izvijestili brojni svjetski mediji.

- Desio se pad aviona, ali to nije avion koji pripada "Ariani". Dva naša aviona koja su danas letjela od Herata do Kabula te od Herata do Delhija sigurno su sletjela - kazao je direktor afganistanske aviokompanije.

Osim brojnih medija, i tri visoka afganistanska vladina zvaničnika kazala su da se Boeing koji pripada kompaniji "Ariana Airlines" srušio u distriktu Deh Jak, jugozapadno od Kabula. 

Afganistanski mediji izvijestili su da je avion pao danas oko 13:15 sati prema lokalnom vremenu kada ga je zahvatila vatra usljed tehničkih razloga. Prema izvještajima, talibana su se nalazili na mjestu avionske nesreće i pokušavali su ugasiti požar.



Afganistan. Twitter

CBS sada izvještava da je riječ o vojnom avionu te da su tijela dva pilota pronađena na mjestu nesreće i da je avion u potpunosti uništen, što je potvrdio portparol guvernera povincije Gazni Arif Nuri. Još nije poznato kome je pripadao avion.

Hitne službe su poslane na mjesto nesreće, ali činjenica da se avion srušio na teritoriji pod kontrolom talibana mogla bi otežati pristup olupini, rekao je Nuri. 

Afganistanska uprava za civilno zrakoplovstvo također je navela u svom postu na Facebooku da nije primila nikakve izvještaje o padu putničkog aviona, povećavajući mogućnost da se srušio vojni ili teretni avion. 

  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.