BREXIT

Čelnici EU poručili Britaniji: Veličina jeste bitna

Pohvalili Britance zbog njihove „kreativnosti, domišljatosti, kulture i tradicije“

Zajedničko obraćanje. AFP

Fena

31.1.2020

Tri vodeća dužnosnika u Evropskoj uniji uputila su posljednju poruku Britaniji, koja izlazi iz EU, naglašavajući da „veličina jeste bitna“ i da se samo ujedinjen blok može nositi s globalnim izazovima.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen), predsjednik Evropskog vijeća Čarls Mihael (Charles Michel) i predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli (Sassoli) napisali su zajednički tekst kako bi obilježili Brexit.

Govorili su o svojoj „naklonosti Velikoj Britaniji“ i pohvalili Britance zbog njihove „kreativnosti, domišljatosti, kulture i tradicije“.

Ali, nisu mogli odoljeti i da naglase svoj čvrsti stav u trenutku kada se Velika Britanija priprema za izlazak iz Evropske unije, što će se dogoditi večeras.


Fon der Lejen: Snaga ne leži u sjajnoj izolaciji. AFP

Njih troje sugerirali su da Britanija sama po sebi neće moći utjecati na globalna kretanja na način na koji je to činila kao članica evropskog bloka.

Zatim su iskoristili konferenciju za novinare u Briselu kako bi još jednom naglasili svoj stav, a Fon der Lejen pritom je rekla da "snaga ne leži u sjajnoj izolaciji".

Komentari su pristizali dok su britanski europarlamentarci posljednji put napuštali Evropski parlament.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.