PREDSJEDNIK EV

Mišel: Na samitu EU nije razgovarano o priznavanju palestinske države

Prema mom mišljenju, potrebno je pokrenuti proces u kojem će se uzeti u obzir koraci obje strane, rekao je

Šarl Mišel. Anadolija

Anadolija

22.3.2024

Predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel (Charles Michel) izjavio je da deklaracija da su Španija, Irska, Malta i Slovenija spremne da priznaju državu Palestinu kada se za to steknu uvjeti može poslužiti kao poluga za početak mirovnih pregovora.

Mišel je u obraćanju novinarima na kraju samita Evropske unije u Briselu ocijenio i deklaraciju Španije, Irske, Malte i Slovenije o mogućem priznanju države Palestine. Istakao je kako je riječ o jednostranim odlukama država članica EU-a.

- Prema mom mišljenju, potrebno je pokrenuti proces u kojem će se uzeti u obzir koraci obje strane - rekao je Mišel.

Dodao je da na samitu EU nije razgovarano o pitanju priznavanja palestinske države.

- Imali smo detaljnu diskusiju o dvodržavnom rješenju, koje ima za cilj međusobno priznanje i suživot dva naroda u sigurnosti - kazao je.

Mišel je istakao da se deklaracija Španije, Irske, Malte i Slovenije o mogućem priznanju države Palestine "može smatrati polugom za poduzimanje koraka i podršku naporima za ponovno pokretanje mirovnih pregovora", rekao je.

Lideri Španije, Irske, Malte i Slovenije sastali su se na marginama samita i složili da je jedini put do trajnog mira dvodržavno rješenje, trenutni prekid vatre, bezuslovno oslobađanje zarobljenika i brzo, masovno i kontinuirano povećanje humanitarne pomoći Gazi. Četiri zemlje su poručile da su spremne priznati državu Palestinu ako se steknu potrebni uvjeti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.