UPOZORENJE

Ovo su aerodromi koji će vjerovatno biti potopljeni

Ugrožene su i brojne manje zračne luke u otočnim državama kojima nedostaje finansijskih sredstava

Stručnjaci upozorili na rast nivoa mora. Agencije

Avaz.ba

5.2.2020

Neki od najprometnijih aerodroma, uključujući njujorške, mogli bi do kraja stoljeća biti pod vodom ako poraste nivo mora, upozorili su naučnici.

Povećanjem nivoa mora za metar, 80 aerodroma će do 2100. biti pod vodom, navodi se u analizi Instituta "World Resources" (WRI).  

U izvještaju Međuvladinog panela o klimatskim promjenama iz 2019. upozorava se na porast nivoa mora za 60 do 110 centimetara ako se ne ograniči emisija stakleničkih plinova.

Među ugroženim aerodromima su njujorški aerodromi, kineski "Yancheng Nanyang" i aerodrom u Amsterdamu "Schiphol".  



Aerodrom "Yancheng Nanyang". Agencije

Zbog sve očitijih negativnih utjecaja klimatskih promjena direktori aerodroma u obalnim regijama počeli su ulagati u različite mjere, poput podizanja pista, gradnje zidova za odbranu od poplava i boljih sustava odvodnje. 

Singapurski aerodrom "Changi", koji je analizirao moguće scenarije do 2100., gradi novi terminal na pet i pol metara iznad nivoa mora dok su aerodromi "Logan" u Bostonu i u San Francisku već postavili barijere za odbranu od poplava.

Prošlog mjeseca je odobren projektni plan vrijedan 587 miliona dolara za podizanje zida na aerodromu u San Francisku s tri na osam metara.

Ugrožene su i brojne manje zračne luke u otočnim državama kojima nedostaje finansijskih sredstava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.