MIGRANTSKA KRIZA

Protesti mještana grčkih otoka zbog najave izgradnje novih izbjegličkih logora

Tamošnja vlada ove sedmice izazvala je novi gnjev građana objavljujući da bi zemljište moglo biti privremeno oduzeto na trogodišnji period za izgradnju novih logora

Protesti u Atini. Agencije

Fena

13.2.2020

Mještani grčkih otoka na kojima je potražilo utočište na hiljade tražilaca azila u četvrtak su protestirali u Atini protiv planova izgradnje novih izbjegličkih logora. 

Deseci demonstranata, među kojima su zvaničnici s otoka Lesbos, Kios i Samos, okupili su se pred zgradom grčkog ministarstva unutrašnjih poslova.


Demonstranti se okupili ispred zgrade ministarstva unutrašnjih poslova. Agencije

Nova konzervativna vlada, koja je preuzela dužnost u julu prošle godine, objavila je da će trenutni logori, koji su popunjeni daleko iznad svojih kapaciteta, biti zatvoreni u ovoj godini. Oni će biti zamijenjeni novim, manjim logorima.

Inicijativi se protive vlasti i mještani pet egejskih otoka s logorima za izbjeglice, uključujući i otoke Leros i Kos. Otočani traže trenutno izmještanje većine tražilaca azila.

Grčka vlada ove sedmice izazvala je novi gnjev mještana objavljujući da bi zemljište moglo biti privremeno oduzeto na trogodišnji period za izgradnju novih logora, prenosi AFP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.