HAOS Dolazak Ukrajinaca iz Vuhana izazvao paniku i nasilje

Ukrajinska ministrica se pridružila karantinu putnika iz Kine

U gradiću Novi Sanžari pojačana je sigurnost, a oko vojne bolnice patrolira 400 policajaca

Avaz.ba

Novi Sandžari, Ukrajina

Foto: Agencije


Ministrica zdravstva Ukrajine Zorjana Skaljecka odlučila se pridružiti putnicima koji su iz Kine vraćeni u zemlju i stavljeni u karantin zbog koronavirusa nakon što je njihov dolazak izazvao paniku i nasilje stanovnika gradića gdje su smješteni.

- Stalno ponavljamo da je Ukrajina Evropa, ali je u četvrtak na trenutke izgledalo kao da smo u Evropi srednjeg vijeka - rekao je predsjednik Vladimir Zelenski, osudivši nasilje.

Stanovnici gradića Novi Sanžari sukobili su se s pripadnicima snaga sigurnosti jer je nekoliko njih blokiralo put u nadi da će spriječiti prolazak autobusa s putnicima prema vojnoj bolnici,gdje su prebačeni u preventivni karantin.

- Odlučila sam se priključiti tim ljudima. Provest ću 14 dana s njima u istoj zgradi i u istim uvjetima. Nadam se da će moje prisustvo smiriti mještane Novih Sanžara, kao i ostatak zemlje - rekla je ministrica.

Neredi

Policija je u četvrtak morala tražiti pojačanje zbog blokade i nasilja. U tim neredima povrijeđeno je devet policajaca i jedan demonstrant, a uhapšene su 24 osobe. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da je pojačalo sigurnost u gradiću od desetak hiljada stanovnika i dodalo da 400 policajaca patrolira oko vojne bolnice.

Iz Vuhana, gdje je izbila epidemija korona virusa, vraćeno je 45 Ukrajinaca i 27 državljana drugih zemalja.

Ministarstvo zdravstva navelo je da niko od njih nema simptome bolesti.

Više o temi Ukrajina

SAJBER KRIMINAL
Facebook razbio operaciju ruskih obavještajaca
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na