LATINSKA AMERIKA

Ovako se u svijetu obilježava 8. mart: Više od 100.000 žena na protestima

U Buenos Airesu održan performans u kojem su žene obučene u crne plastične kese uzvikivale su: Mi smo žene, a ne smeće

U pripravnosti je bilo 1.700 pripadnika snaga reda. AFP

Avaz.ba

8.3.2020

Od Buenos Airesa do Meksiko Sitija, žene iz najvećih gradova Latinske Amerike izašle su na ulice u povodom obilježavanja Međunarodnoga dana žena. Kako su kazale za tamošnje medije na proteste su izašle potaknute sve većom nejednakošću, femicidom i strogim kontrolama pobačaja.

Tako se u glavnom gradu Čilea Santiagu okupilo oko 125.000 žena, a prijavljeni su i manji incidenti, poput sukoba demonstrantica s policijom u blizini zgrade vlade. Protesti su održani i u drugim čileanskim gradovima, a u pripravnosti je bilo 1.700 pripadnika snaga reda. 

Brojne demonstrantice nosile su bedževe kojima se pozivaju vlasti da omoguće ženama pravo na pobačaj ili transparente koji pozivaju na okončanje nasilja nad ženama.


Santiago. AFP

U glavnom gradu na Meksika poslijepodnevnom protestu odazvao se rekordan broj žena, gnjevnih zbog femicida koji se u posljednjih pet godina u toj zemlji više nego udvostručio. 

Tokom jutra žene su na glavnome trgu Meksiko Sitija ispisale imena nedavno ubijenih žena, a u predgrađu Esatepesi skupina žena izvela je performans protiv rodnog nasilja.

One su bile obučene u crne plastične kese i uzvikivale su: Mi smo žene, a ne smeće!



Buenos Aires: Performans žena. AFP

U kolumbijskom glavnom gradu Bogoti planira se proslava izbora prve gradonačelnice, a očekuju se i protesti zbog nedavne presude suda koja ide u prilog ograničenjima kada je riječ o pobačaju.

Dan žena u Argentini se održava tek nešto više od tri mjeseca od izbora nove državne vlasti koja je najavila planove o imenovanju ministrice za žene te potporu naporima za legalizaciju pobačaja, nakon što prethodni pokušaji u Kongresu nisu prošli.

U Buenos Airesu žene su mirno protestirale pred Kongresom te su pozvale na izostanak s posla u ponedjeljak, nastojeći tako poduprijeti izjednačenje plaća, zakone čiji je cilj borba protiv nasilja nad ženama i one čiji je cilj što manje ograničenja za slobodu pobačaja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.