ODLUKE

U Španiji proglašeno vanredno stanje u oblasti javnog zdravstva

Vlasti, također, mogu narediti mjere kako bi se osiguralo stvaranje zaliha hrane i nastavak industrijske proizvodnje

Pedro Sančez. Agencije

Avaz.ba

13.3.2020

Španski premijer Pedro Sančez (Sanchez) proglasio je u petak dvosedmično vanredno stanje u oblasti javnog zdravstva, mjeru koja će mu omogućiti da mobilizira sve resurse, uključujući i vojsku, kako bi suzbio nagli rast broja slučajeva koronavirusa

On je objavio tu mjeru u televizijskom obraćanju naciji, dok su zdravstvene službe potvrdile da Španija ima više od 4.200 zaraženih, od kojih je skoro polovina u Madridu. To predstavlja povećanje za trećinu u odnosu na prethodni dan. Do sada je 120 pacijenata preminulo.

Sančez je izjavio da posebne mjere omogućavaju vladi da limitira slobodu kretanja, legalno zapljenjuje robe i preuzme kontrolu nad industrijskim i privatnim objektima, uključujući i privatne bolnice. Vlasti, također, mogu narediti mjere kako bi se osiguralo stvaranje zaliha hrane i nastavak industrijske proizvodnje.

- To je vanredna situacija koja ugrožava život i zdravlje svih nas. Vlada će zaštititi sve građane – izjavio je španski čelnik, upozoravajući da bi broj slučajeva mogao porasti u narednoj sedmici na 10.000 zaraženih ljudi, prenose svjetski mediji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.