ZDRAVSTVO

Savjetnik britanske vlade: Ovo ne možemo zaustaviti

Postoji mnogo toga što se može učiniti kako bi se smanjio pritisak na Nacionalnu zdravstvenu službu (NHS) i izgraditi kapacitete one vrste koji su ključni za ovaj virus

London. Agencije

Avaz.ba

19.3.2020

Kris Viti (Chris Whitty), savjetnik vlade za zdravstvo Velike Britanije, rekao je kako ova država ne može zaustaviti pandemiju koronavirusa pa će raditi na upravljanju zarazom tako što će jačati kapacitete u javnom zdravstvu.

Viti, za kojeg BBC piše da je službenik koji će, vjerovatno, imati najveći utjecaj na svakodnevne živote Britanaca u moderno doba, istaknuo je kako su naučnici sada poprilično sigurni oko stope smrtnosti bolesti COVID-19, ali je i upozorio kako će se u Britaniji ona činiti mnogo višom nego što je očekivano dok se ne testira veći broj ljudi.

Postoji mnogo toga šta se može učiniti kako bi se smanjio pritisak na Nacionalnu zdravstvenu službu (NHS) i izgraditi kapacitete one vrste koji su ključni za ovaj virus - kazao je Viti novinarima u Londonu.

Velika Britanija za sada bilježi 104 smrtna slučaja od oko 2.600 zaraženih, a tvrde kako bi brojka mogla dostići i do 50.000.

Viti ističe kako će većina onih koji se zaraze, imati blage simptome. Dodao je kako pokazatelji iz stotinu hiljada slučajeva širom svijeta dokazuju kako se djeca mnogo teže zaraze od odraslih. 

I Viti i glavni naučni savjetnik vlade Patrik Valans (Patrick Vallance) naglašavaju kako su vladine mjere o drastičnom smanjenju društvenih kontakata, zatvaranju škola, kinodvorana, kafića i restorana bile ključne za usporavanje rasta broja zaraženih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.