DRAMATIČNO

Tokom pandemije koronavirusa u Kini najviši nivo stresa imale žene, stariji i obrazovane osobe

Nivo stresa među građanima s vremenom se smanjivao zahvaljujući karantinu

Kina suzbila pandemiju koronavirusa. Agencije

Srna

20.3.2020

Žene, visokoobrazovane i osobe koja koriste javni prijevoz, imali su najviši nivo stresa tokom epidemije koronavirusa u Kini, pokazuje naučno istraživanje.

Naučnici Centra za mentalno zdravlje u Šangaju, tamošnjeg univerziteta i Medicinske škole proveli su anketu među 52.730 Kineza te građana Hong Konga, Makaa i Tajvana, a podatke su sakupljali tokom prvih deset dana februara.

Napadi panike, straha i depresija neki su od psiholoških poremećaja koji prate virus i nastojanja da se zaraza suzbije.

Istraživanje pokazuje da je koronavirus ženama uzrokovao značajno veći osjećaj stresa nego muškarcima te da su žene u većoj opasnosti od razvijanja posttraumatskog stresnog poremećaja kao posljedice pandemije.

Također, viši nivo stresa zabilježen je kod visokoobrazovanih ispitanika, jer su oni svjesniji okolnosti i vlastitog zdravlja.

Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu "General Psychiatry" pokazuju da su najmanje stresa doživjeli mlađi od 18 godina, dok su najviši nivo doživjeli oni u starosnim grupama od 18 do 30 i stariji od 60 godina.

Najmlađi su prošli s najmanje stresa zbog, objašnjavaju naučnici, najblažeg utjecaja virusa na njihovo zdravlje, ali i zbog najmanje izloženosti epidemiji zahvaljujući karantinu.

Kina suzbila pandemiju koronavirusa. Agencije

Starosna grupa od 18 do 30 godina imala je visok nivo stresa, a razlog su - informacije. Oni upijaju ogromnu količinu informacija s interneta i putem društvenih mreža.

Najstariji su, objektivno, pod stresom zbog više stope smrtnosti u njihovoj starosnoj grupi.

Među svim zanimanjima, najveći nivo stresa zabilježen je kod zaposlenih koji putuju na posao javnim prijevozom te u pokrajini Hubei, kineskom epicentru zaraze.

Istraživači navode da je zanimljivo da ispitanici iz Šangaja nisu pokazali visok nivo stresa, iako na posao dolazi mnogo ljudi iz drugih dijelova Kine, i to javnim prijevozom, prenosi hrvatski portal "Direktno".

Tajna manjeg nivoa stresa kod stanovnika Šangaja je, objašnjavaju naučnici, u tome što Šangaj ima jedan od najboljih zdravstvenih sistema u Kini.

Kinezima su posebno stresni bili pojedini događaji.

Među njima istraživači izdvajaju potvrdu prijenosa virusa s čovjeka na čovjeka, proglašavanje totalnog karantina nad gradom Vuhanom i objava Svjetske zdravstvene organizacije da je riječ o zarazi koja bi mogla da opustoši svijet.

Istraživanje pokazuje da se nivo stresa među građanima s vremenom smanjivao zahvaljujući karantinu, podršci doktora i pomoći iz svih dijelova države. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.