PANDEMIJA Korištenje automata za prodaju također je zabranjeno

Lombardija uvela strožije mjere u naporima da obuzda širenje koronavirusa

Ovaj potez je uslijedio nakon što je Italija prijavila skoro 800 smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa

Avaz.ba

Italija: Jučer umrlo 800 osoba

Foto: Agencije


Italijanska regija Lombardija uvela je strožije mjere u naporima da obuzda širenje koronavirusa.

Prema novim pravilima objavljenim u subotu navečer, sportske i fizičke aktivnosti na otvorenom, čak i indvidualne, postaju zabranjene. Korištenje automata za prodaju također je zabranjeno, piše BBC.

Ovaj potez uslijedio je nakon što je Italija prijavila skoro 800 smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa u subotu, a ukupan broj umrlih se popeo na 4.825 - najveća stopa smrtnosti od Covid-19 na svijetu. Lombardija je najteže pogođena regija u zemlji gdje je 3.095 osoba umrlo od posljedica pandemije.

Predsjednik regije Attilio Fontana najavio je nove mjere u saopćenju iz svog ureda. Preduzeća i drugi poslovni objekti moraju obustaviti poslovne aktivnosti, ali u ovo ne spadaju "esencijalni" lanci snabdijevanja. Svi građevinski radovi će biti obustavljeni osim onih na bolnicama, cestama i željeznicama.

Pijace i tržnice na otvorenom također moraju obustaviti poslovne aktivnosti. Diljem Italije se Covidom-19 zarazilo 53.578 osoba, a oko šest hiljada ljudi se oporavilo. Lombardija je u izolaciji od 8. marta, a vlada se nada da će se u toj regiji prvo popraviti situacija.

U subotu, italijanski premijer Đuzepe Konte (Giuseppe Conte) naredio je zatvaranje svih "ne-esencijalnih" radnji u toj zemlji. Međutim, nije specificirao koje se radnje smatraju esencijalnim.

Supermarketi, apoteke, pošte i banke ostat će otvoreni, a javni prijevoz će nastaviti raditi.

Sve o koronavirusu čitajte na ovom linku: https://avaz.ba/tag/82572/koronavirus

Više o temi Koronavirus

NA VRH

Podijeli članak na