PANDEMIJA

Amerika odobrila brzi test za koronavirus

U roku od pet minuta može utvrditi je li osoba zaražena

Svijet dobiva brzi test. Agencije

Avaz.ba

28.3.2020

Amerika je odobrila brzi test, kojim se u svega nekoliko minuta može ustanoviti je li osoba zaražena koronavirusom.

Kompanija "Abbott Laboratories", koja je osmislila uređaj, kaže da je on malen i prenosiv, otprilike veličine tostera, te da se, u slučaju potrebe, može postaviti i izvan bolnice. Testiranjem se u roku od pet minuta može utvrditi je li osoba zaražena koronavirusom, a za 13 minuta moguće je definitivno ustanoviti je li osoba negativna na virus, navodi se u saopćenju američke firme.
Uprava "Abbotta" objavila je da je dobila hitno odobrenje Uprave za hranu i lijekove (FDA) za početak proizvodnje uređaja te da uskoro namjeravaju proizvoditi pet miliona sprava mjesečno. 

FDA odobrio je proteklog vikenda postupak testiranja, koji bi trebao dati rezultate u roku od 45 minuta. No, problem je u tomu što se uređaji proizvođača "Cepheida" koriste uglavnom u bolnicama.

Borba s koronavirusom u Sjedinjenim Državama u početku izbijanja pandemije bila je otežana zbog pomanjkanja odgovarajućih testova, a u slučajevima kad su uzorci testirani, zastoji su nastajali i zbog sporog prenošenja informacija o rezultatima tih testiranja. 


Testiranje je važno. Agencije

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.