PANDEMIJA

Do kada će Švedska biti izuzetak: Vlasti upozorile da predstoje teške sedmice i mjeseci

Zabranjeno okupljanje pred šankom u barovima, ali dopušteno je sjedenje za stolovima kafića i restorana

Ni pandemija koronavirusa nije zadržala Šveđane u domovima. AFP

Avaz.ba

30.3.2020

Ulice Štokholma su tihe, ali nisu puste, ljudi su i dalje na terasama kafića u centru grada, a trgovci prodaju cvijeće. Mladi sjede u parkovima, neki se pri susretu još rukuju i grle.

Nakon duge i mračne skandinavske zime, ni pandemija koronavirusa nije zadržala Šveđane u domovima, iako građani u mnogim dijelovima svijeta ne izlaze iz kuća i po pravilu ne mogu naći otvorene restorane ili dućane ni u doba dana kada im je kretanje dopušteno.

Švedska vlada nije uvela stroge zabrane ili kazne kao druge zemlje, pošto vjeruje da će građani biti odgovorni i disciplinirani i poštivati preporuke o distanciranju od drugih ili ostati kod kuće ako im nije dobro.

Švedske vlasti su savjetovale građanima da primjenjuju socijalno distanciranje, odnosno izbjegavaju tjelesni kontakt s ljudima i da rade od kuće ako je moguće. Starije od 70 godina pozvale su na samoizolaciju iz opreza u njihovim domovima.

U usporedbi s drugim državama koje su mahom uvele restriktivne mjere u borbi protiv pandemije, Švedska je izuzetak jer je građanima ostavila dosta slobode, uzdajući se u njihovu odgovornost.


U Švedskoj je zabranjeno okupljanje pred šankom u barovima, ali dopušteno je sjedenje za stolovima kafića i restorana. Srednje škole i fakulteti zatvoreni su, ali predškolske ustanove i osnovne škole rade kao i dosad.

Nekada glavni švedski epidemiolog Johan Gieseke, sada savjetnik Švedske zdravstvene agencije rekao je da je "Švedska u najmanju ruku izuzetak na europskoj sceni" i dodao da "misli da je to dobro".


Blage mjere u Švedskoj. AFP

Švedske vlasti smatraju da su evropske države "napravile političke poteze" umjesto naučnih. Koliko bi švedska strategija mogla trajati, zasad se ne zna. 

Vlasti su upozorile da predstoje "teške sedmice i mjeseci" i da će od toga dana biti zabranjena okupljanja više od 50 ljudi, umjesto 500, kao dotad.  Vlada je upozorila da bi time mogla biti pogođena vjenčanja, sahrane i uskrsna slavlja. 

S druge strane, Njemačka i Velika Britanija zabranile su okupljanja više od dvije osoba, s izuzetkom onih koji žive zajedno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.