PANDEMIJA

Irena Martinčević iz Španije: Uprkos dodatku terenskih bolnica, došlo je do kolapsa

Koronavirus i dalje se nezaustavljivo širi i nastavlja uzimati ljudske živote

Irena Martinčević. Privatni album

Piše: J. A./ Avaz.ba

31.3.2020

Koronavirus i dalje se nezaustavljivo širi i nastavlja uzimati ljudske živote. Španija je prestigla Kinu po broju oboljelih od koronavirusa. Broj zaraženih osoba u Španiji viši je od 85.000 i enormno se povećava iz dana u dan. Sarajka Irena Martinčević (24) trenutno živi i radi u španskom gradu Alikanteu, a u razgovoru za "Avaz" govorila je o alarmantnom stanju u toj državi.     

- Pojedinci drugačije reagiraju na trenutno stanje, ali što se broj slučajeva povećava, ljudi postaju svjesniji situacije i širi se strah. U Španiji su od 16. marta uvedene stroge mjere. Kažnjiv je izlazak iz kuće bez opravdanog razloga. Kao razlozi se toleriraju odlazak u nabavku namirnica, posjeta ljekaru (samo hitni slučajevi) i odlazak na posao ljudima kojima je to obavezno. Svi ugostiteljski objekti su zatvoreni, kao i većina firmi. Odlazak u supermarket bez maske i rukavica je, također, nedozvoljen, mada se stanovništvo toga nerijetko i ne pridržava - kaže Martinčević.

Policija kontrolira španske ulice i restrikcije će biti na snazi do 15. aprila.

- U provincijama sa manjim brojem zaraženih, kao što je Alikante, ove mjere su se pokazale efektivnim te se broj zaraženih prestao povećavati. Za nepoštivanje naredbi vlasti može se dobiti kazna u minimalnom iznosu od 100 eura ili čak zatvorska kazna. Do sada je uhapšeno 926 osoba i podneseno 102.000 prijava o nepoštivanju naredbi - govori mlada Sarajka.

Irena Martinčević. Privatni album

Broj slučajeva u Španiji premašio je kapacitete bolnica te su uspostavljene tzv. terenske bolnice, koje mogu primiti stotine osoba.

- Broj zaraženih toliko se povećao da je, uprkos dodatku terenskih bolnica, došlo do kolapsa. Ovo je, nažalost, dovelo do situacije da pojedinci ne mogu hitno dobiti pomoć koja im je potrebna i rezultiralo je s više od 7.300 smrtnih slučajeva. Otvorena je i najveća terenska bolnica u Madridu, čiji je kapacitet proširiv do maksimalno 5.000 kreveta, što bi za sada trebalo riješiti problem nedostatka kreveta u glavnom gradu Španije - govori naša sagovornica.

Imala je i poruku za sve naše sugrađane.

- Mi, mladi, ne plašimo se virusa, jer znamo da ćemo biti liječeni, ali stariji neće. To je situacija u Španiji, a sutra već može biti i u BiH. Samoizolacija definitivno nije dugoročno rješenje, ali smanjuje šanse da ugrozimo nečiji život danas - zaključuje Martinčević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.