KORONAVIRUS

Veliki kanjon zbog pandemije koronavirusa zatvoren za turiste

Stotine posjetilaca dnevno nastavile su dolaziti u Veliki kanjon iako su postavljene oznake koje upozoravaju da se izbjegava okupljanje više od 10 osoba, rekao je Grijalva

Veliki kanjon bez posjetilaca. Agencija

Avaz.ba

2.4.2020

U okviru mjera zaštite od koronavirusa, američka služba za nacionalne parkove objavila je kako odmah zatvara Veliki kanjon, iznimno posjećeno turističko odredište u Arizoni, u koje godišnje dođu milioni turista.

Vlasti okruga Kokonino, u kojem se nalazi Veliki kanjon, kao i dužnosnici obližnjeg Navaho rezervata, traže zatvaranje parka već nekoliko dana, jer su se turističke aktivnosti nastavile uprkos savjetima o suzbijanju širenje virusa.


Zatvoreno je još nekoliko nacionalnih parkova, među kojima i Jeloustoun. Agencija

- Stotine posjetilaca dnevno nastavile su dolaziti u Veliki kanjon iako su postavljene službene oznake koje upozoravaju da se izbjegava okupljanje više od 10 osoba - rekao je demokratski zastupnik iz Arizone Raul Grijalva.

Ali, služba za nacionalne parkove, dodao je, nije naredila zatvaranje 419 parkova kojima upravlja širom SAD, već radije ispituje stanje "slučaj po slučaj".

- Čim smo dobili pismo direktora zdravstvenih vlasti okruga Kokonino u kojem se preporučuje zatvaranje nacionalnog parka Veliki kanjon, mi smo ga zatvorili i odluka stupa na snagu odmah - rekao je u saopćenju lokalni dužnosnik Dejvid Bernardt (David Bernhardt).

Još nekoliko nacionalnih parkova, među kojima su Jeloustoun i Josemiti, također je zatvoreno zbog pandemije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.