POSLJEDICE

Potop biblijskih razmjera: U samo sedam dana u SAD bez posla ostalo sedam miliona ljudi

U sedmici koja se završila 28. marta, to je povećanje za 3.341.000 u odnosu na revidirani nivo prethodne sedmice

Njujork je prvi na udaru. Ilustracija

Avaz.ba

2.4.2020

Šest miliona i 600 hiljada miliona Amerikanaca podnijelo je zahtjev za dobijanje naknade za nezaposlenost, što je najveći broj u jednoj sedmici, pokazuju podaci američkog ministarstva za rad.

Ova cifra je gotovo duplirana u odnosu na prošlu sedmicu, kada je broj zahtjeva bio porastao na 3,3 miliona. Objavljene brojke su mnogo veće od predviđanja koje su naveli razni mediji, jer su ekonomisti očekivali da će broj zahtjeva iznositi oko četiri miliona.

- U sedmici koja se završila 28. marta, to je povećanje za 3.341.000 u odnosu na revidirani nivo prethodne sedmice - navodi se u izjavi američkog ministarstva rada.

Prije samo tri sedmice, za vrstu državne pomoći jedva da se prijavilo 200.000 osoba, što je bio historijski najniži broj. Tokom pola stoljeća, otkako se u državi prati evidencija o prijavama za primanje naknade za nezaposlenost, najveći skor podnesenih zahtjeva u jednoj sedmici bio je ispod 700.000. To je bilo 1982.

Ovo je samo jedan od prvih poražavajućih pokazatelja o ekonomskim posljedicama pandemije koronavirusa, zbog koje život u SAD zamire brže nego što državna statistika može ispratiti.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.