U 19 SATI Pozvat će Britance da pokažu istu odlučnost kao i njihovi preci

Kraljica Elizabeta II večeras se vanredno obraća naciji

Ovo je tek peto vanredno direktno televizijsko obraćanje u 68 godina njene vladavine

Avaz.ba
05.04.2020 08:45

Kraljica Elizabeta II

Foto: AFP

Kraljica Elizabeta II obratit će se večeras naciji u vrijeme dok se Velika Britanija bori s vrlo smrtonosnom epidemijom koronavirusa.

Vlada je naredila izolaciju u Britaniji, zatvorila kafiće, restorane i skoro sve trgovine. Zabranila je društvena okupljanja i naredila Britancima da ostanu kod kuće i izlaze samo kad im je to neophodno.

Britanska kraljica Elizabeta u nedjelju će, u jednom od njenih iznimno rijetkih obraćanja naciji, pozvati Britance da pokažu istu odlučnost kao i njihovi preci i suoče se s izazovom pandemije koronavirusa tipičnom britanskom duhovitom odlučnošću.  

  • Kraljica Elizabeta II
    Kraljica Elizabeta II Foto: AFP

U tek petom vanrednom direktnom televizijskom obraćanju u svih 68 godina njene vladavine, kraljica Elizabeta će, također, zahvaliti zdravstvenim radnicima koji su na prvoj liniji borbe protiv pandemije i priznati da neke porodice već proživljavaju patnju i bol.

Video koji je snimljen u dvorcu Vindzor, gdje se 93-godišnja kraljica trenutno nalazi sa svojim suprugom, princom Filipom, emitirat će se večeras u 19 sati.

Nadam se da će u godinama koje dolaze, svako moći biti ponosan na to kako je reagirao na ovaj izazov. A oni koji će doći poslije nas, reći će da su Britanci ove generacije bili jednako jaki kao i bilo koje druge - kazat će 93-godišnja britanska kraljica, navodi se u dijelovima njenog govora koje je unaprijed objavila Bakingamska palača. 

Visoka stopa smrtnosti

Britanska vlada objavila je jučer da je među onima koji su bili pozitivni na koronavirus umrlo njih 708 tokom 24 sata, odnosno ukupno 4.313 ljudi, te da je među umrlima i petogodišnje dijete, uz najmanje 40 osoba koje ranije nisu imali hronične bolesti.

Zdravstveni dužnosnici upozoravaju da se visoka stopa smrtnosti očekuje još najmanje sedmicu ili dvije, iako se ljudi ponašaju u skladu sa mjerama stroge izolacije.   

Kraljica je prošlog mjeseca u pisanom saopćenju navela da će kraljevska porodica odigrati svoju ulogu u borbi protiv koronavirusa. 

- Znamo da mnogi pojedinci i obitelji u Ujedinjenom Kraljevstvu i širom svijeta ulaze u razdoblje velike zabrinutosti i nesigurnosti - rekla je.  

- Svima nam je savjetovano da promijenimo svoje uobičajene rutine i način života za veće dobro zajednica u kojima živimo, a osobito za one najugroženije u njima - rekla je kraljica.

Rijetko se obraća

Kraljica se rijetko obraća naciji, izuzev njene poruke svakog Božića. Posljednji put je to učinila 2012., kada je obilježila 60 godina na vlasti. Deset godina ranije, 2002., obratila se naciji nakon smrti njene majke i zahvalila Britancima na iskazanoj sućuti.  

Isto je učinila na početku Zaljevskog rata 1991., ali njeno najpoznatije obraćanje dogodilo se nakon smrti njene snahe, princeze Dajane u automobilskoj nesreći u Parizu 1997., usred tugovanja cijele zemlje i kritika upućenih kraljevskoj porodici. 

Kako bi se izbjegao svaki rizik od mogućeg prijenosa zaraze koronavirusom, obraćanje je snimljeno u velikoj sobi dvorca kako bi se osigurao potreban razmak između kraljice i kamermana, koji je nosio zaštitnu odjeću i bio jedina osoba prisutna u sobi.

NA VRH