POZITIVAN TREND

Austrija slavi: Zabilježen veći broj ozdravljenih nego novozaraženih koronavirusom

Mjere ograničenja, posebno držanje razmaka i nošenje maski prilikom odlaska u trgovine i u javnom prijevozu, produžene su do kraja aprila

Stopa zaraženosti austrijskog stanovništva iznosi oko 0,32 posto. AFP

Avaz.ba

10.4.2020

Austrijski ministar zdravstva i socijalne skrbi Rudolf Anšober (Anschober) rekao je da se posljednjih dana u Austriji bilježi veći broj ozdravljenih nego novozaraženih čime se nastavlja pozitivni trend u borbi protiv koronavirusa.

- Nadam se da će se ovaj radosni trend nastaviti i poslije blagdana Uskrsa - kazao je na konferenciji za novinare Anšober, ministar iz redova stranke Zelenih.

Naglasio je da je prva etapa u suzbijanju zaraze koronavirusa bila "uspješna" ali je pozvao na daljnje dosljedno pridržavanje mjera ograničenja.

U Austriji, koja ima 8,8 miliona stanovnika, danas je službeno potvrđeno 13.400 zaraženih od kojih je preminulo 319, a ozdravilo 6.064. Provedeno je 134.743 testova.

Međutim, prema istraživanju koje je danas objavljeno u Beču, u Austriji ima dvostruko više zaraženih novim koronavirusom nego što to pokazuju testovi obavljeni do sada.

Stopa zaraženosti austrijskog stanovništva iznosi oko 0,32 posto, tj. zaraženo je oko 28.500 od 8,8 miliona Austrijanaca, prema zaključcima tog istraživanja koje je vodio jedan od glavnih istraživačkih instituta zemlje Sora na reprezentativnom uzorku od 1.544 osoba.

Sumnjali smo da je stvaran broj zaraženih viši od službenih podataka - rekao je Kristof Hofinger (Christoph) s tog instituta, prenosi AFP. 

Ako se uzmu u obzir margine greške, između 10.200 i 67.400 osoba je moglo biti u kontaktu s virusom, prema tom istraživanju. 

Mjere produžene do kraja aprila. AFP

Austrija je jedna od prvih evropskih država koja je sredinom marta uvela stroge mjere ograničenja kretanja i okupljanja u javnom prostoru, a prema analitičarima "bit će jedna od prvih koja će te drastične mjere ublažiti korak po korak poslije Uskrsa".

- Ostanite kod kuće, virus još nije pobijeđen - poručio je austrijski kancelar Sebastian Kurz, pozvavši sunarodnjake da izdrže u provedbi mjera restrikcije te da za Uskrs ne napuštaju svoje domove, "kako bi poslije Uskrsa zajedno postupno opet mogli krenuti prema normalnom stanju".

U Austriji su već četvrtu sedmicu na snazi mjere ograničenja kretanja i okupljanja. Građani smiju napustiti svoje domove samo u slučaju odlaska na posao, u nabavku, kratku šetnju po svježem zraku ili pomoći drugima posebice starijim osobama.

Mjere ograničenja, posebno držanje razmaka i nošenje maski prilikom odlaska u trgovine i u javnom prijevozu, produžene su do kraja aprila. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.