ALARMANTNO

{Uživo} / U Italiji još 602 mrtvih, najmanji broj novozaraženih u posljednji mjesec, mnoge zemlje produžile mjere

Istovremeno su izliječene 447.833 osobe

Amerika je prva prema broju zaraženih sa 587.155 oboljelih osoba. Avaz

Piše: Avaz.ba

14.4.2020

Prema podacima Worldometersa, koronavirusom je u svijetu zaraženo ukupno 1.925.179 ljudi. Najnoviji podaci pokazuju da je broj umrlih od infekcije Covid-19 jutros 119.701.

Istovremeno su izliječene 447.833 osobe.

Amerika je prva prema broju zaraženih sa 587.155 oboljelih osoba, odmah iza SAD je Španija sa 170.099 zaraženih. Treća je Italija sa 159.516 oboljelih i 20.465 umrlih osoba.

U Sjedinjenim Državama umrle su 23.644 osobe, a u Španiji 17.756.

Francuska je sada na četvrtom mjestu sa 136.779 oboljelih i 14.967 umrlih osoba.

18:00 U Italiji još 602 mrtvih, najmanji broj novozaraženih u mjesec dana

Broj novozaraženih koronavirusom u posljednja 24 sata u Italiji iznosi 2.972, što je najmanji broj u mjesec dana. Danas su potvrđena 602 smrtna slučaja.

16:50 U Švedskoj umire deset puta više ljudi nego u susjednoj Finskoj

Švedska je objavila da je od posljedica koronavirusa umrlo više od 1.000 ljudi, dok je grupa stručnjaka napala tamošnje vlasti zbog pristupa krizi izazvane pandemijom. Opširnije čitajte ovdje.

16:00 U Srbiji preminulo devet osoba

U  Srbiji je do 15 sati registrirano ukupno 4.465 potvrđenih slučajeva koronavirusa. Od posljednjeg izveštaja, testirani su uzorci 2.440 osoba, od kojih je 411 pozitivno, saopćeno je na konferenciji za medije Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa u Palati Srbija. Umrlo je dvet ljudi.

15:40 U Velikoj Britaniji u posljednja 24 sata umrlo 778 osoba

U posljednja 24 sata u Velikoj Britaniji je od koronavirusa umrlo 778 osoba, javilo je ministarstvo zdravlja. Opširnije čitajate ovdje.

15:00 Rumunija produžava vanredno stanje za 30 dana

Rumunski predsjednik Klaus Johanis objavio je da će produžiti vanredno stanje u toj zemlji za još 30 dana. On je istaknuo da opasnost od virusa još nije prošla i da bi ublažavanje mjera dovelo do porasta broja inficiranih.

14:40 U Hrvatskoj još 54 nova oboljela, ukupno 1.704 zaraženih

Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš rekao je na početku konferencije kako su u Hrvatskoj još 54 nova oboljela i to je 1.704 zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj. Opširnije čitajte ovdje.

Počinje testiranje vakcine na ljudima. AFP

14:00 Kurz: Epidemija usporava, ali bitka još nije dobivena

Austrijski kancelar Sebastijan Kurz (Sebastian) rekao je danas da su postignuti pomaci u obuzdavanju širenja zaraze koronavirusom, ali da kriza još nije prevladana i, uprkos otvaranju manjih trgovina, stroge mjere ostaju na snazi. Opširnije čitajte ovdje.

13:35 Od koronavirusa širom svijeta umrlo više od 120 hiljada osoba

U svijetu je od koronavirusa umrlo više od 120 hiljada osoba. Kako su objavile agencije, tačan broj smrtnih slučajeva iznosi 12.567 osoba. Opširnije čitajte ovdje.

13:20 Tramp uzvraća pomoć Rusiji

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) najavio je ruskom kolegi Vladimiru Putinu da će Amerika poslati Rusiji pomoć u opremi za borbu protiv koronavirusa, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

13:00 Broj umrlih u Iranu drastično se smanjuje

Iran je danas objavio da se broj smrtnih slučajeva u toj zemlji od pandemije koronavirusa duplo smanjio, što je prvi put u mjesecu. Opširnije čitajte ovdje.

12:30 U Španiji umrlo više od 18 hiljada osoba

Španija je danas objavila da je u toj zemlji u posljednja 24 sata od koronavirusa umrlo 567 osoba, što predstavlja neznatno povećanje nakon jednodnevnog pada. Opširnije čitajte ovdje.

11:40 Koronavirus se može širiti i zrakom

Američka Nacionalna akademija nauka dala je novi prilog tezi da se novi soj koronavirusa može širiti i zrakom, a ne samo kapljicama koje se ispuštaju kihanjem ili kašljanjem. Iako studije nisu završene, rezultati dostupnih istraživanja ukazuju na aerosolizaciju disanjem. Opširnije čitajte ovdje.

Sjedinjene Američke Države jučer su zabilježile 1.509 umrlih. Agencije

11:20 U šest zemalja nisu zabilježeni novi smrtni slučajevi

Prema posljednjim podacima, zemlje koje su do sada imale najviše umrlih od koronavirusa Italija, Španija, Francuska, Velika Britanija, Iran i Kina nemaju novih smrtnih slučajeva. Opširnije čitajte ovdje.

10:50 Gordan Lauc prenio novo otkriće, kaže da većina neće ni znati da je imala koronavirus

Hrvatski naučnik Gordan Lauc prenio je na svom Facebooku jednu vijest o koronavirusu, koja je jučer objavljena u "New England Journal of Medicine". Opširnije čitajte ovdje.

10:15 Najviši dnevni rast u Rusiji

U Rusiji su od koronavirusa preminule još 22 osobe pa je ukupan broj smrtnih slučajeva 170. U toj zemlji su zabilježena nova 2.774 slučaja zaraze, što je najviši dnevni porast. Do sada su oboljele 21.102 osobe, saopćili su ruski zvaničnici.

10:05 Austrijanci ponovo otvaraju hiljade radnji

Planovi o ublažavanju mjera u trenutku kada se brojne države i dalje bore sa širenjem zaraze i trocifrenim ili četverocifrenim dnevnim smrtnim slučajevima kao u SAD, mogu se mnogima činiti kao suluda ideja. Opširnije čitajte ovdje.

9:30 Doktor Kon: Vrijeme je da se povučem

Srbijanski epidemiolog Predrag Kon objavio je na svom Facebook profilu kako je vrijeme da se povuče i "prepusti boljima da vode pandemiju", navodeći da su razlog za to napadi na njega i stručni tim na društvenoj mreži zbog prodiranja koronavirusa u Gerontološki centar u Nišu. Opširnije čitajte ovdje.

U nekim zemljama opada broj umrlih. AFP

9:15 Novi slučajevi u Crnoj Gori

U Crnoj Gori su registrirana četiri nova slučaja infekcije novim koronavirusom, čime je broj zaraženih povećan na 278. Iz Instituta za javno zdravlje saopćeno je da je od posljednjeg presjeka analiziran 91 uzorak, među kojim su otkrivena četiri nova slučaja zaraze. Riječ je o dva pacijenta iz Podgorice te po jednom iz Ulcinja i Nikšića. Od 17. marta u Crnoj Gori su preminule četiri osobe, dok je pet izliječeno. 

9:05 Produžena blokada u Kini

Indija je danas produžila do 3. maja blokadu na nacionalnom nivou za 1,3 milijarde ljudi, dok je broj zaraženih od koronavirusa premašio 10.000 uprkos ovoj mjeri tokom prethodne tri sedmice. Premijer Narendra Modi rekao je da je izazov u tome da se spriječi širenje virusa u nove dijelove zemlje, ali kako se nada da bi neke restrikcije mogle biti ublažene sljedeće sedmice. Do 3. maja, svaki Indijac morat će da ostane kod kuće. Prema vladinim podacima, broj zaraženih dostigao je 10.363, a umrle su 393 osobe. 

8:20 Moskva širi kapacitete

Skoro 21.000 bolničkih kreveta za pacijente zaražene koronavirusom bit će pripremljeno u Moskvi, saopćeno je iz Gradskog odjeljenja za zdravstvenu njegu. Navodi se da će 24 bolnice biti prilagođene za liječenje potencijalno zaraženih pacijenata u narednih deset dana. U Rusiji je do sada potvrđeno 18.328 slučajeva zaraze, preminulo je 148 ljudi, a izliječeno je 1.470 pacijenata.  

8:00 Kina odobrila testiranje eksperimentalnih vakcina 

Kina je odobrila početnu fazu testiranja na ljudima za dvije eksperimentalne vakcine protiv novog koronavirusa, zbog kojeg je u svijetu umrlo više od 100.000 ljudi, objavila je državna agencija Xinhua. Opširnije čitajte ovdje.

7:40 Porast broja umrlih u Njemačkoj

Broj preminulih usljed širenja zaraze koronavirusom u Njemačkoj porastao je na 2.969, saopćio je Institut "Robert Koch". U saopćenju se navodi da je od jučer u toj zemlji preminulo još 170 ljudi. Iz Instituta ističu da je primjetno opadanje broja novozaraženih, nakon četiri dana tokom kojih je primijećen trend ubrzanja širenja virusa. Ukupan broj zaraženih u Njemačkoj je 125.098, što je za 2.082 više u odnosu na jučer.  


7:10 Turska oslobađa zatvorenike

Turski parlament donio je zakon koji će omogućiti puštanje na slobodu više desetina hiljada zatvorenika kako bi se smanjila napučenost u zatvorima kojima prijeti pandemija koronavirusa. Nevladine organizacije su kritizirale tekst koji ne predviđa oslobađanje osuđenika za "terorizam", među kojima su brojni novinari i predstavnici političke pozicije.

Italija ukida vanredne mjere. Agencije

7:05 Koronavirus može uništiti Afriku

Životni uvjeti u mnogim izbjegličkim kampovima i siromašnim četvrtima Afrike su bili jezivi i bez korone: gusta naseljenost, loši higijenski uvjeti i zdravstvena zaštita. Prema podacima UNHCR-a, u Africi živi oko 18 miliona izbjeglica i prognanika. Stručnjaci strahuju da bi izbijanje epidemije koronavirusa u jednom izbjegličkom centru bilo strašno zbog toga što bi se virus mogao veoma brzo raširiti, a posljedice bi bile pogubne i po ostatak stanovništva. Opširnije čitajte ovdje.

6:55 U SAD jučer više od 1.500 mrtvih 

Sjedinjene Američke Države jučer su zabilježile 1.509 umrlih od koronavirusa u jednom danu, skoro isti broj kao dan ranije, pokazuju podaci Univerziteta "Johns Hopkins". Time je ukupan broj umrlih od početka pandemije u SAD narastao na 23.529, što ga čini najteže stradalom zemljom od Covida-19. Opširnije čitajte ovdje.

6:45 Fauči neće biti smijenjen

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) nema namjeru smijeniti Entonija Faučija (Anthony Fauci), stručnjaka u kriznom štabu za borbu protiv koronavirusa, objavila je Bijela kuća. Opširnije čitajte ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.