PROGNOZE

Šef UN-a otkrio kada bi mogla biti spremna vakcina za koronavirus

Jedino oruđe koje može da vrati svijetu osjećaj „normalnosti“, da sačuva milione života i bilione dolara, istaknuo je Guteres

Guteres: Do sada osigurano 20 procenata potrebnih sredstava. AFP

Avaz.ba

16.4.2020

Vakcina protiv oboljenja Covid-19 mogla bi biti jedina stvar koja može da vrati svijet u normalno stanje, izjavio je generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guteres (Guterres). On je tokom videokonferencije održane s liderima pedesetak afričkih članica UN-a izrazio nadu da će vakcina biti spremna prije kraja godine.

- Sigurna i efikasna vakcina mogla bi da bude jedino oruđe koje može da vrati svijetu osjećaj „normalnosti“, da sačuva milione života i bilione dolara - istaknuo je Guteres, prenose agencije.

Generalni sekretar pozvao je na ubrzano razvijanje vakcine i osiguravanje pristupa svima, uz napomenu da ona mora da ima "univerzalnu globalnu korist" i da omogući kontroliranje pandemije koronavirusa.

Podsjetio je da je do sada osigurano približno 20 procenata donacija od ukupno dvije milijarde dolara, sume za koju je Guteres 25. marta apelirao da se prikupi za humanitarni odgovor na pandemiju. Guteres je rekao da je UN posredstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) uspio da osiguraju testove za 47 afričkih zemalja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.