SVIJET

Astronauti se vratili nakon 200 dana u svemiru: Dočekala ih je drugačija planeta

Vjeruje se da su testirani na koronavirus prije nego što su krenuli da izvuku astronaute iz kapsule

Nakon više od 200 dana u svemiru, zatekli potpuno drugačiju planetu. Twitter

Avaz.ba

17.4.2020

Astronauti NASA-e Endrju Morgan i Džesika Meir i ruski astronaut Oleg Skripočka vratili su se danas sa Međunarodne svemirske stanice na Zemlju nakon više od 200 dana u svemiru i zatekli potpuno drugačiju planetu, koju su napustili davno prije pandemije koronavirusa. 

Oni će zbog mjera protiv širenja koronavirusa imati i neobičan i iscrpljujući put do kuće iz kazahstanske stepe, gdje su se uspješno spustili, prenosi Reuters. 

Umjesto da ih spasilački tim prebaci do najbližeg aerodroma, troje astronauta čija je kapsula po planu sletjela nedaleko od grada Džezkagana, zbog blokade u kazahstanskim provincijama, morat će da putuju do lansirane stanice Bajkonur, koju Rusija iznajmljuje od Kazahstana, izjavio je Vjačeslav Rogožnjikov, direktor ruske Federalne medicinsko-biološke agencije.


Odatle će se voziti 300 kilometara do grada Kzilorda, gdje će se ukrcati u NASA-in avion, a taj put dodat će sate njihovom boravku u svemiru, koji je trajao 205 dana. 

Kako navodi BBC, spasioci su bili u strogom karantinu i vjeruje se da su testirani na koronavirus prije nego što su krenuli da izvuku astronaute iz kapsule. U seriji postova na Twitteru NASA je objavila fotografije na kojima se vidi spuštanje svemirske letjelice Sojuz.

BBC podsjeća na riječi Džesike Meir, koja je u nedavnom videopozivu opisala kako Zemlja zahvaćena pandemijom izgleda iz svemira.

- Prilično je nadrealno gledati kako se odvija na Zemlji ispod nas. Odavde Zemlja izgleda jednako zapanjujuće kao i obično tako da je teško povjerovati u sve promjene koje su se desile otkad smo otišli - rekla je Meir.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.