VRHUNAC TEHNOLOGIJE

NASA želi postaviti ogromni teleskop na Mjesec

Osim NASA-e, i druge svemirske agencije planiraju izgraditi objekte koji će iskoristiti “tišinu” lunarnog okruženja

Novi teleskop otvara potpuno nove mogućnosti. NASA

D. Dž.

12.3.2024

U sklopu Artemis programa, NASA planira izgraditi svu potrebnu infrastrukturu za “održivi program istraživanja i razvoja Mjeseca.” To uključuje izgradnju Lunarnog Gatewaya, orbitirajućeg staništa koje će omogućavati redovna putovanja na Mjesečevu površinu i povratak, te Artemis Base Camp, bazu koja će astronautima omogućiti boravke do dva mjeseca. 

Osim NASA-e, i druge svemirske agencije planiraju izgraditi objekte koji će iskoristiti “tišinu” lunarnog okruženja, uključujući teleskope visoke rezolucije.

Kako ističu u svom prijedlogu, NASA-in povratak na Mjesec pruža brojne prilike za znanstvena istraživanja visokog utjecaja. Jedna od najznačajnijih je mogućnost izgradnje opservatorija koji će iskoristiti “radio-tihu” atmosferu i produžene periode tame na dalekoj strani Mjeseca. 

Zbog plimno zaključane orbite Mjeseca, gdje je jedna strana uvijek okrenuta prema Zemlji, mjesečev dan/noćni ciklus traje 14 dana. To znači da “mjesečev dan” obuhvaća dva tjedna kontinuirane sunčeve svjetlosti, dok “mjesečeva noć” obuhvata dvije sedmice kontinuirane tame.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.