NEDOSTAJE OPREMA

Ova država ima samo 4 respiratora na 12 miliona stanovnika

Između 15 do 20 posto hospitaliziranih slučajeva Covida-19 i 70 posto zaraženih pacijenata na intenzivnoj njezi treba respirator

Južni Sudan ima samo četiri respiratora. AFP

Avaz.ba

19.4.2020

Kako se širi koronavirus, zemlje širom svijeta pokušavaju doći do dodatne medicinske opreme potrebne za spašavanje života. Stručnjaci upozoravaju da bi ova pandemija mogla poharati zemlje kojima nedostaju oprema i infrastruktura, odnosno one s lošijim zdravstvenim sistemom. 

Jedna od njih je i Južni Sudan, koji ima samo četiri respiratora i 24 kreveta na intenzivnom odjelu za 12 miliona stanovnika. To znači da ima jedan respirator na tri miliona ljudi.


Centralnoafrička Republika ima 3 respiratora

Burkina Faso ima 11 respiratora, Sijera Leone 13, Centralnoafrička Republika 3, dok Venecuela ima 84 kreveta na odjelu intenzivne njege na 32 miliona stanovnika. 

- Već smo svjedočili tome kako je pandemija brzo nadvladala zdravstvene sisteme u zemljama s relativno naprednim zdravstvom - rekla je za CNN Elinor Raikes, potpredsjednica i voditeljica Međunarodnog odbora za pomoć (IRC).


70 posto zaraženih na intenzivnoj njezi treba respirator

Velikoj Britaniji, s više od 110.000 zabilježenih slučajeva, treba još 18.000 respiratora. Francuska namjerava proizvesti 10.000 dodatnih respiratora, a Njemačka je u aprilu poslala njih 50 u Španiju i 60 u Veliku Britaniju. 

Na intenzivnoj njezi ne nudimo liječenje koronavirusa, već podršku tijelu kako bi se ubrzao oporavak - rekla je dr. Alison Pitard (Pittard) iz Velike Britanije. 

Objasnila je da između 15 do 20 posto hospitaliziranih slučajeva Covida-19 i 70 posto zaraženih pacijenata na intenzivnoj njezi treba respirator. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.