ŽESTOK ODGOVOR

Urednik "Bilda" pisao predsjedniku Kine: Vaš najveći izvozni hit je koronavirus

Julijan Rajhelt tvrdi da su Si Đinping, njegova vlada i naučnici morali znati da je virus veoma zarazan

Rajhelt: U Kini motre svakog građanina. Youtube

Avaz.ba

19.4.2020

Glavni urednik njemačkog lista „Bild“ tvrdi da su kineski predsjednik Si Đinping, njegova vlada i naučnici morali znati da je koronavirus veoma zarazan, ali da su to krili od ostatka svijeta, prenose „Vijesti online“.

U jeku pandemije, kada se sve više vlada širom svijeta bori protiv Kine i njenih postupaka koji su, kako tvrde, pomogli širenju koronavirusa, oštru poruku kineskim vlastima uputio je glavni urednik njemačkog lista „Bild“ Julijan Rajhelt (Julian Reichelt).

Urednik „Bilda“ tvrdi da ga je na reakciju podstaklo otvoreno pismo koje mu je poslala kineska ambasada u Berlinu.

Ekonomska šteta

Pismo su mu uputili jer su se njegove novine pitale da li bi Kina trebala da plati ogromnu ekonomsku štetu koju je koronavirus izazvao u svijetu.

U svom odgovoru na njihov istup, naslovljenim sa “dragi predsjedniče Si Đinping”, Rajhelt u pet tačaka secira i napada Peking, ne štedeći kineski državni vrh.

- Vaša ambasada mi govori da se ne pridržavam „tradicionalnog prijateljstva naših naroda“. Pretpostavljam da velikim „prijateljstvom“ smatrate to da sada velikodušno šaljete maske po svijetu.

To nije prijateljstvo, ja bih to nazvao imperijalizmom skrivenim iza smiješka, trojanskim konjem. Vi planirate ojačati Kinu putem kuge koju ste izvezli. Nećete uspjeti. Korona će biti Vaš politički kraj, prije ili kasnije – naveo je Rajhelt.

On govori Siju “da vlada putem nadzora”.

Đinping: Velikodušno šalje maske po svijetu. Arhiv

- Vi ne biste bili predsjednik bez nadzora. Motrite sve, svakog građanina, ali odbijate motriti zaražene pijace u vašoj zemlji. Zatvarate svake novine i svaki portal koji je kritičan prema vašoj vlasti, ali ne i štandove na kojima se prodaje čorba od slijepih miševa.

Vi ne samo da nadzirete svoj narod, vi ga ugrožavate, a uz njega i ostatak svijeta – piše Rajhelt.

Urednik „Bilda“ proziva kineskog predsjednika zbog uskraćivanja sloboda. Tvrdi da država koja nije slobodna nije ni kreativna ni inventivna.

- Iz tog ste razloga vašu zemlju učinili svjetskim prvakom u krađi intelektualnog vlasništva. Kina se bogati na tuđim izumima, umjesto da dolazi do sopstvenih.

Razlog zašto Kina nema izuma je to da ne dopuštate mladim ljudima da slobodno razmišljaju. Najveći kineski izvozni hit, koji niko nije želio, ali koji se proširio bez obzira na to po svijetu, je koronavirus – navodi Rajhelt.

Političko nasljeđe

Glavni urednik "Bilda" također tvrdi da su u Kini morali znati da je koronavirus veoma zarazan, ali da su to krili.

- Vaši čelni stručnjaci nisu odgovorili kad su zapadnjački naučnici htjeli doznati što se događa u Vuhanu. Bili ste preponosni i previše nacionalistički da biste rekli istinu koju ste smatrali nacionalnom sramotom - tvrdi Rajhelt te poručuje da se Đinpingova moć urušava.

- Stvorili ste tajnovitu, netransparentnu Kinu. Prije koronavirusa Kina je bila poznata kao država nadzora. Sada je Kina poznata kao država nadzora koja je svijet inficirala sa smrtonosnom bolesti. To je vaše političko nasljeđe – objavio je Rajhelt.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.