PEKING

Si Đinping: Moramo posmatrati i razvijati bilateralne odnose na svestran način

Šolc je u ponedeljak rekao da bi konkurencija između Kine i Nemačke trebalo da bude fer

Si Đinping. AP Photo/Ng Han Guan

FENA

16.4.2024

Kineski predsjednik Si Đinping (Xi Jinping) rekao je u utorak da će se dvosmjerne veze s Njemačkom nastaviti stabilno razvijati sve dok se dvije zemlje međusobno poštuju i traže "zajednički jezik" uz zadržavanje razlika.

- Moramo posmatrati i razvijati bilateralne odnose na svestran način iz dugoročne i strateške perspektive - rekao je Si njemačkom kancelaru Olafu Šolcu u Pekingu, glavnom gradu Kine.

Šolcova trodnevna posjeta Kini je njegova prva od kada je njegova vlada prošle godine pokrenula strategiju "smanjivanja rizika", kako bi izbjegla previše blisko vezivanje Njemačke s drugom po veličini svjetskom ekonomijom.

- Sve dok se obje strane pridržavaju uzajamnog poštovanja, traže zajednički jezik uz zadržavanje razlika, komuniciraju i uče jedna od druge, te ostvaruju saradnju u koju svi dobivaju, odnosi između dvije zemlje nastavit će se stabilno razvijati - rekao je Si Šolcu.

Šolc je u ponedeljak rekao da bi konkurencija između Kine i Nemačke trebalo da bude fer, što se očekuje da će naglasiti u razgovorima sa Sijem, istovremeno upozoravajući protiv zauzimanja protekcionističkog stava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.